1 miljoen euro onderschept tijdens geldoverdracht; drie mannen veroordeeld voor witwassen

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Drie mannen uit Utrecht, Bussum en Hilversum krijgen een gevangenisstraf opgelegd vanwege hun aandeel in witwassen en drugshandel. Het drietal werd betrapt bij een geldoverdracht van 1 miljoen euro. De mannen zijn veroordeeld tot 20, 38 en 46 maanden cel.
De zaak kwam aan het rollen toen de Franse recherche de versleutelde berichtendienst SKY ECC onderzocht en een mogelijk geldtransport tegenkwam in Huizen. De Franse politie hackte hiervoor de server van SKY ECC, waardoor rechercheurs maanden mee konden lezen met berichten die gebruikers van PGP-telefoons verstuurden.
Pretty Good Privacy (PGP) telefoons zijn telefoons waarvan de inhoud versleuteld is. Om die reden zijn de telefoons populair bij criminelen.

Versleutelde telefoons

Tijdens het meelezen van de berichten op de PGP-telefoons kregen de Fransen aanwijzingen voor een geldoverdracht op 5 maart 2021. De Franse politie deelde deze informatie met hun collega’s in Nederland. Op die dag vond er ook daadwerkelijk een geldoverdracht plaats van 1 miljoen euro.
De politie had zich tijdens de overdracht verstopt en wist vervolgens de 26-jarige Utrechter en 41-jarige man uit Bussum aan te houden. De man uit Bussum werd aangestuurd door een 49-jarige man uit Hilversum. Deze man wordt gezien als leidinggevende van een criminele organisatie.
Na de arrestatie vonden er meerdere huiszoekingen plaats. Hierbij werden grote hoeveelheden contant geld en drugs in de woningen aangetroffen. De partners van de mannen uit Hilversum en Bussum zijn ook aangehouden en veroordeeld omdat zij profiteerden van de witwaspraktijken.

13 miljoen euro witwassen

De politie heeft ook andere versleutelde berichten van SKY ECC onderzocht. Uit die berichten blijkt dat de mannen ook betrokken zijn bij andere witwashandelingen van grote geldbedragen. Daarnaast handelen ze in drugs. De 49-jarige man uit Hilversum en de 41-jarige man uit Bussum waren het brein achter deze witwaspraktijken en drugshandel, de 26-jarige Utrechter voerde de klussen uit.
De twee Noord-Hollanders zijn betrokken geweest bij het witwassen van ruim 13 miljoen euro, waaronder de 1 miljoen die vorig jaar in Huizen is onderschept. De partners van de man uit Hilversum en Bussum profiteerden van deze winst. Zij zijn veroordeeld tot werkstraffen van 160 en 100 uur.