Utrechtse Lydia is geobsedeerd door koeien: 'Een koe doet bijna niemand kwaad'

Provincie Utrecht/Utrecht - Het liefst had Lydia Mieszczynski een koe als huisdier, maar op haar flatje in het Utrechtse Kanaleneiland heeft ze daar geen ruimte voor. Daarom zet ze nu maar haar hele keuken vol met koeienparafernalia.
"Een soort gekkekoeienziekte" noemt Mieszczyniski haar verzamelwoede. "Het neemt toch bezit van je, deze manie." Zelf vermoedt ze dat de obsessie enkele tientallen jaren geleden is ontstaan tijdens haar terugkeer van verre reizen. "Van Schiphol naar Utrecht kom je langs landerijen en dan zie je de vertrouwde koe weer in het landschap. Dan ben je weer thuis."
"Een koe doet bijna niemand kwaad", zegt ze. "Een koe, die is. Die loopt door de wei, die ligt te herkauwen, die verstrekt melk en uiteindelijk ook een lapje vlees. Met de huid kun je ook nog wat. Het is een nuttig beest en het hoort bij Nederland."
Een deel van Lydia's koeiencollectie, ruim twintig van de ongeveer zeshonderd exemplaren, stond afgelopen jaar in een pop-upmuseum in Woerden. En een echte koe, zit dat er nog in? "Misschien ooit, later als ik ergens achteraf ga wonen", fantaseert ze. "Een mini-koe zou ik dan nemen. Er bestaan kleinere koeien en dat scheelt weer in omvang. En als je een koe van jongs af aan begeleidt kun je hem africhten en er een soort volgzame, gehoorzame hond van maken."
Expeditie Nederland

RTV Utrecht maakt samen met de andere twaalf regionale omroepen en het Caribisch Netwerk het programma Expeditie Nederland dat wordt uitgezonden door Omroep Max. In Expeditie Nederland duiken regionale verslaggevers in uiteenlopende thema’s, van zwerfdieren tot de grote voorjaarsschoonmaak en fietsfanaten tot paastradities. Per aflevering nemen we een kijkje in vier provincies.

De reportage over koeienfan Lydia is onderdeel van de uitzending van 20 april die om 18.30 uur is uitgezonden op NPO 2.