Handen spelen een hoofdrol in voorstelling De Dansers: 'Ze kregen door corona een nieuwe betekenis'

© De Dansers
UTRECHT - Vastpakken, misgrijpen en aanraken: handen zoeken naar houwvast tijdens het dansconcert Hold your Horses van het Utrechtse dansgezelschap De Dansers. De voorstelling werd drie jaar geleden al bedacht, maar werd de afgelopen periode actueler dan ooit. "Toen kwam de corona-uitbraak en kreeg ineens alles wat met handen gebeurde een nieuwe betekenis", zegt componist, muzikant en danser Guy Corneille.
Handen spelen een hoofdrol in voorstelling De Dansers: 'Ze kregen door corona een nieuwe betekenis'
De voorstelling gaat ook over vertrouwen in elkaar. Voor de dansers geldt dat heel letterlijk. Gaandeweg klimt een van hen op een stapel tafels en laat zich achterover eraf vallen, erop vertrouwend dat de overige dansers haar opvangen. Met hun handen. Choreograaf Josephine van Rheenen: "Ik wilde er een stuk over maken omdat ik denk dat vastpakken een super essentiële beweging in het leven is. Een van de eerste dingen die we als kind doen is dingen grijpen. Je handen zijn een manier om je tot de wereld om je heen te verhouden. Vastgrijpen kan intiem zijn, hard, wanhopig, warm, er zit heel veel emotie in handen."
Scene uit de voorstelling
Scene uit de voorstelling © De Dansers
De voorsteling Hold your Horses van De Dansers is op verschillende plekken te zien in Utrecht: 9 en 10 mei in de Stadsschouwburg, 30 juni op het Tweetakt festival en van 22-26 juli op de Parade.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.