Plannen voor park in natuurgebied Oud-Zuilen aangepast na kritiek uit buurt

© RTV Utrecht / Maurice Matulessy
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft de plannen voor Landschapspark Oud-Zuilen aangepast na kritiek van inwoners uit de stad. In het natuurgebied langs de Vecht moet een groot nieuw park komen, maar inwoners vrezen dat dat ten koste gaat van de natuur en de rust.
In de nieuwste plannen is geen ruimte meer voor grote festivals. Bovendien is er straks alleen nog aan de randen van het park plaats voor horeca. Ook de koeien van boer Kees kunnen blijven en er komen geen sportvelden- of parkjes.
De plannen voor het park leidden eerder tot stevige kritiek: vanuit omliggende wijken werd zelfs een petitie gestart om de rust in het natuurgebied Oud-Zuilen te behouden. Het bezwaarschrift is inmiddels ruim 2500 keer ondertekend en werd gisteren tijdens een raadsbijeenkomst aangeboden aan de gemeente.

Opgelucht

Veel aanwezigen lieten tijdens de bijeenkomst weten opgelucht te zijn dat de plannen zijn aangepast. In het nieuwste plan is er ook oog voor het verbeteren van de biodiversiteit en het behoud van de huidige fauna. Hiervoor is een speciale stadsecoloog aangesteld.
Een ander belangrijk kritiekpunt van omwonenden was dat zij zich niet gehoord voelden in het hele proces. In een eerder stadium mochten bewoners alleen vragen stellen tijdens een Zoom-presentatie. Van Den Bergh: ''We konden eindelijk live het gesprek met elkaar aangaan. Daarnaast is nu duidelijk dat er nog geen besluit ligt, terwijl dat via Zoom wel zo werd gepresenteerd.''
De plannen rondom het park hebben niet alleen impact op Utrechters. Bij het Slot, op de grens van de gemeente, begint gemeente Stichtse Vecht.
De plannen rondom het park hebben niet alleen impact op Utrechters. Bij het Slot, op de grens van de gemeente, begint gemeente Stichtse Vecht. © RTV Utrecht / Maurice Matulessy

Zorgen

Toch zijn de wijzigingen voor Yet van den Bergh, één van de initiatiefnemers van de petitie, niet genoeg. Ze is bang dat vooral de beschermde diersoorten niet hun aangewezen plek in de schets van het nieuwe park gaan vinden. ''We hebben aan de overkant van de rivier bij het Vechtoeverpark aan de Daalseweg kunnen zien dat die vogels zich daar dus niet meer gaan nestelen.''
Overvechter Henk Rottier is ook niet blij met de plannen. Ook hij startte een petitie, die in twee dagen tijd 54 handtekeningen opleverde. Volgens hem tekenden slechts twee buurtgenoten niet. "Als dit al in twee dagen kan, dan is daar nog een hele hoop te halen", zo sprak hij tijdens de bijeenkomst.
Een aantal aanwezigen heeft er geen vertrouwen in dat het aan deze kant van de Vecht wel lukt de beschermde diersoorten te behouden.
Een aantal aanwezigen heeft er geen vertrouwen in dat het aan deze kant van de Vecht wel lukt de beschermde diersoorten te behouden. © RTV Utrecht / Maurice Matulessy
Omwonenden vrezen verder dat bezoekers van het nieuwe park straks hun afval zullen laten slingeren. "Mensen kunnen zich simpelweg niet gedragen. Meer mensen betekent meer afval", aldus een van de aanwezigen.
De plannen voor het nieuwe park zijn nog altijd niet definitief. De gemeenteraad vergadert op 12 mei over het onderwerp.