Utrechtse componist Jochem Weierink wint prijs voor muziek bij BBC-serie

UTRECHT - De Utrechtse componist Jochem Weierink heeft een Buma Music in Media Award gewonnen. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt voor muziek in films, series en trailers.
Weierink maakte eerder onder meer muziek voor de serie Game of Thrones en de film The Imitation Game. De prijs die hij dinsdagavond uitgereikt kreeg, ontvangt hij voor zijn muziek bij de trailer van The North Water, een BBC-miniserie met topacteur Colin Farell. De trailer is op YouTube meer dan 1 miljoen keer bekeken.
De spannende muziek die Weierink erbij componeerde, met vooral veel violen, nam hij op in zijn studio in Utrecht. "Ik had een briefing gekregen en de muziek moest goed werken bij ijzige beelden en de serie speelt zich af rond 1900. Er moest dus niet te veel elektronische muziek bij, maar meer traditioneel. Ik speel zelf geen viool, maar door strijkers dicht bij de kam te laten spelen, krijg je een heel ijzige en snerpende klank. Ik denk dat dat heel goed werkt met de beelden die je ziet in de trailer."
Weierink, die al een paar keer genomineerd was voor een Buma Music in Media Award, is erg vereerd met de prijs. "Een 35-koppige vakjury heeft zo'n vierhonderd inzendingen beoordeeld over alle categorieën en mijn werk werd dus als mooi en heel goed werkend ervaren in mijn categorie."
Aan de prijs is een beeldje verbonden van Beethoven met een koptelefoon op.
Aan de prijs is een beeldje verbonden van Beethoven met een koptelefoon op. © Jochem Weierink