Actiegroep Amelisweerd wil 3000 boomklimmers opleiden voor A27-protest

© ANP
UTRECHT - Natuurliefhebbers die boos zijn over de mogelijke verbreding van de A27 bij Amelisweerd dreigen in bomen te gaan klimmen. Ze organiseren aanstaande maandag zelfs een speciale bomenklim-training. Volgens actiegroep 'Amelisweerd niet Geasfalteerd' hebben al 3000 mensen zich daarvoor aangemeld.
De discussie over de verbreding van de snelweg loopt al tientallen jaren. Als er een extra rijstrook komt, moet een deel van een bos daarvoor wijken. Veel Utrechters willen dat niet. Vorige maand werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de discussie, toen de regering bekendmaakte dat de plannen voor snelwegverbreding toch weer concreter worden gemaakt.
De kabinetsplannen maken dat 'Amelisweerd niet Geasfalteerd' een groep boomklimmers paraat wil hebben, mocht de kap opeens werkelijkheid worden. Daarom wordt maandag in Amelisweerd een boomklimsessie georganiseerd, als training. "De trainers zijn geoefende klimmers die diverse trainingen hebben gevolgd en veiligheid voorop stellen", zegt een woordvoerder van de actiegroep. "De groep houdt uiteraard rekening met eventuele verstoring van broedplaatsen en zorgt dat de natuur niet te lijden heeft van de klimmers."
Ook heeft 'Amelisweerd niet Geasfalteerd' contact gezocht met de demonstranten die onlangs het Sterrebos in Limburg bezetten. Zij bleven ruim een week in de bomen zitten en de actie moest worden beëindigd door de Mobiele Eenheid.
Het is nog lang niet duidelijk of de verbreding van de A27 definitief doorgaat. Lokale politici hebben zelfs goede hoop dat het plan uiteindelijk van tafel gaat.