EO-journalisten bedreigd en beroofd tijdens opnames in Leidsche Rijn

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een cameraploeg van de Evangelische Omroep (EO) is vanmiddag bedreigd en overvallen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. De omroep zelf meldt dat ze zijn bestolen van camera-apparatuur. De daders zijn ingerekend door de politie.
De journalisten waren aan het filmen bij een middelbare school voor het programma Dit is de Kwestie toen ze werden bedreigd door twee mannen met een schroevendraaier. Na een korte schermutseling vluchtten ze met de apparatuur in een bestelbus.
Na tips van omstanders volgde een 'klopjacht' waarna de overvallers konden worden gearresteerd door de politie, aldus de EO. Daarbij werd de apparatuur ook aangetroffen. Over de identiteit van de daders is niets bekendgemaakt.
"Net nu de veiligheid van journalisten in ons land deze week onder de aandacht is, is dit wel een heel wrange illustratie hiervan", zegt EO-eindredacteur Tenco van der Hee. "Maar ik ben vooral blij dat iedereen ongedeerd is gebleven. En met de grote alertheid van de omstanders waardoor de politie heel snel kon handelen."
Woensdag werd bekend dat de veiligheid van journalisten in Nederland afneemt, zo blijkt uit een rapport van Free Press Unlimited.