Provincie Utrecht wil over op vervoer over water

© ANP
UTRECHT - Goederen in de provincie Utrecht moeten zoveel mogelijk via het water worden vervoerd. Dit moet het drukke wegennet ontlasten en bovenal de lucht schoner maken. Ruim dertig partijen waaronder bouwbedrijven, horecaleveranciers, retailers, afvalverwerkers en Rijkswaterstaat spraken woensdag met elkaar af om zoveel mogelijk (elektrische) boten in te zetten voor transport.
"Een schone transportsector is keihard nodig. Steden worden voller gebouwd en de bereikbaarheid komt verder onder druk te staan", zegt gedeputeerde Arne Schaddelee. Elke vrachtwagen minder is winst, aldus de provincie. Een elektrisch vaartuig kan meer gewicht vervoeren.
Volgens Frank Ardesch van Cityport of Utrecht is de omslag van verkeer op de weg naar het water belangrijk omdat de stedelijke gebieden zeer kwetsbaar zijn. "Bruggen en kades zijn niet gemaakt voor dat zware vervoer. Een stad als Utrecht is juist gebouwd voor vervoer over het water." Een andere, meer duurzame manier is om elektrische auto's in te zetten, maar is volgens Ardesch geen oplossing. "Het idee is heel mooi, maar door de accu's is het veel zwaarder en belastender voor bruggen en kades."
Een voorbeeld waar beter gebruik kan worden gemaakt van vervoer op het water is bij de horeca aan de Oudegracht. "Maar denk ook aan het vervoer van bouwmateriaal of huishoudelijk of bedrijfsafval. Dat hoef je niet te koelen en kan heel goed over het water."
Eerder al liep er in Utrecht een proef met boten door de binnenstad. Naast de Domstad ondertekenen ook Nieuwegein en Stichtse Vecht de intentieovereenkomst. Andere gemeentes met waterwegen zoals Amersfoort en Wijk bij Duurstede sluiten zich mogelijk op een later moment aan.
Om het vervoer mogelijk te maken moeten er onder meer extra walstroompunten komen en plekken waar batterijen omgewisseld kunnen worden zodat schepen elektrisch kunnen varen. Ook denken de partijen aan tankstations voor waterstof op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide.