Utrecht wil praten met Pegida over alternatief protest, maar anti-islambeweging 'weigert contact'

© Koen Laureij
UTRECHT - De komende dagen moet duidelijk worden of en op welke wijze anti-islambeweging Pegida kan demonstreren in Utrecht, meldt de gemeente. Een barbecue-demonstratie bij de Ulu-moskee heeft burgemeester Sharon Dijksma verboden uit vrees voor wanordelijkheden. Eerdere Pegida-demonstraties in Utrecht liepen uit de hand.
Barbecuen bij de Ulu-moskee is "sowieso een onbegaanbare weg", laat de gemeente weten. Mocht Pegida dit toch dan zal er worden opgetreden en volgen mogelijk gebiedsverboden, zei de burgemeester vorige week al na vragen van DENK-fractievoorzitter Mahmut Sungu. "Voor haatzaaien, groepsbelediging en andere strafbare feiten is geen plek in Utrecht", sprak ze.
Dijksma is vanwege het demonstratierecht wel bereid om afspraken met Pegida te maken over mogelijke alternatieve locaties en een ordelijk verloop. "Daarvoor is het ook belangrijk dat de organisator bereidheid toont", laat de gemeente weten. "Al sinds de aankondiging van de demonstratie wordt contact gezocht met Pegida. Dat is tot vandaag onmogelijk gebleken omdat de organisator het contact weigert.”
Pegida laat via sociale media weten gewoon bereikbaar te zijn en noemt burgemeester Dijksma "vooringenomen". De anti-islambeweging wil in meerdere steden gaan demonstereren. Ook Amsterdam heeft een Pegida-protest bij een moskee verboden. Burgemeesters kunnen dit op grond van drie zaken doen: kans op wanordelijkheden, gezondheidsrisico's of een ernstige verkeersbelemmering.