Miljoen circulaire bakstenen uit puin van Domtoren

© Brokkenmákers/New Horizon
UTRECHT - Puin van de Utrechtse Domtoren krijgt een nieuw leven als baksteen. Het historische monument ondergaat momenteel een grootscheepse renovatie. Daarbij komt veel puin vrij en om het restmateriaal niet verloren te laten gaan, maken de bedrijven Brokkenmákers en New Horizon er een circulaire baksteen van.
"We zetten het puin om in poeder. Die poeder wordt aangevuld met andere materialen en daar maken we de bakstenen van", legt Rob van Lith van New Horizon uit.
Puin van de Domtoren
Puin van de Domtoren © Brokkenmákers/New Horizon
De Dom is ongeveer 700 jaar oud en meerdere keren gerestaureerd en gerenoveerd. Dat betekent dat er materialen uit verschillende tijdperken in de baksteen zit. "Er is dus materiaal bij dat heel oud is, maar ook jonger. De hele historie komt terug in het puin, en dus in de baksteen."
Uiteindelijk worden er 1 miljoen 'Domstenen' gemaakt in vier verschillende kleuren. De stenen worden onder andere gebruikt bij nieuwbouwprojecten de Cartesiusdriehoek en de Merwedekanaalzone.
Zelf een schuurtje bouwen van de stenen kan ook. "De intentie is om zo veel mogelijk impact te maken en de materialen grootschalig terug te brengen naar Utrecht. Dan blijven er stenen over. We hebben een hekel aan verspilling, en daarmee gaan we particulieren helpen."
Naar verwachting wordt de restauratie van de Domtoren eind 2024 afgerond.