Edison voor Utrechtse nieuwkomer MEAU

© ANP
UTRECHT - Zangeres MEAU heeft een Edison gewonnen. De Utrechtse artiest werd in het AFAS Theater in Leusden uitgeroepen tot beste nieuwkomer in de Nederlandse muziekscene.
MEAU was een paar weken geleden ook de grote winnaar van de 3FM Awards. Ze ontving toen de prijs voor Beste Song voor haar hit 'Dat heb jij gedaan' en kreeg ook de 3FM-talent award.

Elf categorieën

In totaal werden er in het Leusdense theater in elf categorieën prijzen uitgereikt. De duo's Suzan & Freek en Snelle en Maan waren de belangrijkste winnaars. Zij wonnen de prijzen in respectievelijk de categorieën beste album (Dromen in Kleur) en beste single (Blijven Slapen). Guus Meeuwis werd voor zijn gehele oeuvre bekroond met een Edison-oeuvreprijs.
Ook Davina Michelle (pop), Son Mieux (rock), Tiësto (dance) en Racoon (Nederlandstalig) vielen in de prijzen. Daarnaast mochten Mart Hoogkamer (Hollands), Froukje (alternative) en Lijpe (hiphop) een Edison ophalen. De prijs voor beste videoclip ging naar het nummer Afraid of the Dark van Chef'Special.

Nederlandse Grammy

De Edison, ook wel de Nederlandse Grammy genoemd, is de oudste en een van de meest prestigieuze muziekprijzen van Nederland. De award bestaat zoals elk jaar uit een bronzen beeldje van de Utrechtse beeldhouwer Pieter d'Hont.
De jury bestond naast voorzitter Wilbert Mutsaers van Spotify uit Coco Hermans (Radio 538), Daniel Dekker (NPO Radio 5/Omroep MAX), Fernando Halman (FunX), Hester Carvalho (NRC), Martijn Biemans (Qmusic) en Max van Bossé (Melkweg).