Parkeervergunningen duurder, in Utrecht zelfs meer dan 10 procent

© ANP
UTRECHT - De prijs van een parkeervergunning in de binnenstad zijn in een jaar tijd gestegen met gemiddeld 1 procent. Utrecht spant - samen met Nijkerk, Meppel en Den Bosch - de kroon. Hier gingen de kosten met meer dan 10 procent omhoog. Utrecht is net als vorig jaar na Amsterdam de duurste gemeente van het land.
Volgens Vereniging Eigen Huis in Amersfoort heeft de gemeente Utrecht het geld nodig om de leefbaarheid verbeteren en financiële tegenvallers opvangen. De organisatie voor huiseigenaren deed onderzoek in de centra van 119 gemeenten.
Utrecht is na Amsterdam de duurste gemeente van het land.
Utrecht is na Amsterdam de duurste gemeente van het land. © ANP
Opvallend is het verschil in kosten tussen de binnensteden van de drie grote steden, zegt VEH. Een Amsterdammer is in het centrum vijf keer meer kwijt dan een Rotterdammer en bijna negen keer meer dan iemand die in het centrum van Den Haag woont.
In Nijmegen gingen de kosten voor een eerste parkeervergunning met ruim 73 procent omlaag. Tweede en derde vergunningen werden juist duurder. Ook bezoekers van de stad moeten meer betalen om hun auto kwijt te kunnen. Dit past volgens de VEH in het autoluw maken van de binnenstad.