Prinses Máxima Centrum haalt voor tweede keer Oekraïense kinderen met kanker op

© ANP
UTRECHT - Medewerkers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie halen vandaag voor de tweede keer kinderen met kanker uit Oekraïne op. Zij worden in Krakau in Polen opgepikt en vliegen dan direct weer terug naar Nederland.
"Zij kunnen niet in Oekraïne behandeld worden", zegt medisch directeur Rob Pieters. "Ik hoef helaas niet uit te leggen waarom. Die kinderen komen de grens met Polen over en worden vanuit daar verdeeld over verschillende centra in Europa." Vandaag worden negentien kinderen en hun gezinnen opgehaald.

'Soms moet je puzzelen'

Het Prinses Máxima Centrum het grootste centrum voor kinderoncologie van Europa is, en dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Medio maart haalde het Utrechtse oncologiecentrum al dertig Oekraïnse kinderen. "We hebben toen direct gevraagd: moeten wij niks doen? Dat kan namelijk niet alleen in Polen, daar zijn het veel te veel kinderen voor."
Van al die kinderen uit die eerste groep is de behandeling inmiddels gestart. "Daar gaat het opzich goed mee", zegt Pieters. "Soms moet je een beetje puzzelen: wat hebben ze al gehad? Waar zitten ze qua behandeling? Dat is allemaal gelukt en dat zullen we ook met die tweede groep doen."
De ervaring die het ziekenhuis eerder opdeed komt nu goed van pas. Het belangrijkste is een goede voorbereiding en daarna moet de situatie van de kinderen zo snel mogelijk in kaart worden gebracht. "Dat klinkt een beetje technisch en misschien onaangenaam", zegt de medisch directeur. Maar op die manier kan de behandeling zo snel mogelijk worden hervat. "We hebben ook van de vorige keer geleerd dat je soms de behandeling moet aanpassen omdat we het soms ietsje anders doen dan in Oekraïne."
Bij de behandeling van de kinderen uit Oekraïne komt bovendien meer kijken dan alleen het medische aspect. "Je zit met een fors taalprobleem, dus er is veel ondersteuning van tolken nodig. Maar ook ondersteuning op psychologisch en maatschappelijk gebied. Het is als het ware een dubbele ramp natuurlijk, die mensen zitten met een oorlog en een kind met kanker. Hoe erg kan je het hebben? Dat verzin je niet. Er is dus veel meer nodig dan alleen de behandeling van kanker opzich."