Eindelijk feest voor Utrechtse zorgorganisaties in de Jaarbeurs

Utrecht/Utrecht - In de zomer van 2021 wint ADSU de Jaarbeurs voor één dag. ADSU, een samenwerkingsverband van Utrechtse zorgorganisaties gaat met veel enthousiasme aan de slag met de voorbereidingen.
Doordat de coronamaatregelen langer van kracht blijven werd het feest uitgesteld. Maar nu is er een datum: 20 juni gaat het festijn plaatsvinden in de zalen van het Beatrixtheater, onderdeel van Jaarbeurs Utrecht. Winnaar ADSU en hun cliënten staan te popelen om hun FUIF (Fantastisch Utrecht Inclusief Festival) tot een succes te maken.

Voor en door cliënten

Theo den Hertog, voorzitter van ADSU kijkt al uit naar de FUIF. "De bedoeling van de FUIF is meer dan er alleen een groot feest van maken."
Het feest, de FUIF, voor 1500 cliënten van de verschillende zorgorganisaties moet een dag worden 'voor en door' cliënten. Theo den Hertog vindt het mooi dat ook in het tot stand brengen van de dag veel cliënten worden betrokken, "het verzorgen van de aankleding van de zalen, het maken van muziek die middag, het logo, de flyers en het verzorgen van de catering. Er worden wel honderd, of misschien wel meer cliënten bij betrokken. En dat is natuurlijk fantastisch."
ADSU staat voor Aan de slag in Utrecht en is een samenwerkingsverband tussen Abrona, Altrecht GGZ, Amerpoort, Gemeente Utrecht, Jellinek, Leger des Leis, LISTER, Moviera, Philadelphia, Reinaerde, Tussenvoorziening, UW Re-integratie, UWV SMD en UWV Werkbedrijf, Wij 3.0 en de Wilg.
ADSU heeft als doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar vrijwilligerswerk, passend werk of een betaalde baan. Het gaat om mensen die in een zorginstelling wonen of begeleid worden. Er zijn cliënten met sociaal emotionele problemen, mensen die dak- en thuisloos zijn of die een psychische kwetsbaarheid hebben. Den Hertog: "Werken is belangrijk, daar ontleen je ook een bepaalde status aan. Maar niet iedereen heeft het zelfvertrouwen, en daar begeleiden we cliënten in. We proberen binnen het ADSU-verband voor iedereen een plek te vinden."
Het samenwerkingsverband is uniek in Nederland stelt de voorzitter: "We hebben hier in Utrecht bijna niet meer door hoe bijzonder dit eigenlijk is en we moeten het koesteren."

Veel positieve energie

De afgelopen maanden is er ook hard gewerkt om de financiering voor de FUIF rond te krijgen. Het kan doorgaan, dat zorgt bij cliënten en de zorginstellingen voor veel positieve energie. "Het is een feest voor al die mensen die niet of nauwelijks naar een festival of concert gaan. Aan de andere kant ontstaan er ook veel mooie participatietrajecten, zodat de cliënten ook een bijdrage kunnen leveren aan het ontstaan van het feest.
Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de FUIF.