In hoger beroep 25,5 jaar geëist voor vergismoord in Utrecht Overvecht

© Michiel van Beers
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 25,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 35-jarige Ferrel T. Hij wordt verdacht van de vergismoord op Utrechter Hakim Changachi (31). Ook wordt hij verdacht van het voorbereiden van de poging tot een 'herstelmoord' op het eigenlijke doelwit Khalid H., twee dagen later.
Hakim Changachi werd op 12 januari 2017 in het portiek van zijn flat aan de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht doodgeschoten. Ferrel T. en medeverdachte Guyno O. werden hiervoor door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 26 jaar cel. O. trok zijn hoger beroep in, maar T. zette het door. Hij ontkent betrokkenheid bij de moord. Ook zegt hij niets te maken te hebben met de plannen het beoogde doelwit Khalid H. twee dagen later alsnog te liquideren. H. woonde in hetzelfde flatgebouw als Changachi.

Colafles

Ook vandaag ontkende hij betrokkenheid bij de moord, in de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Justitie meent voldoende bewijs te hebben tegen T. Zijn dna werd gevonden op een dop van een colafles en op een sporttas. De dop zat op een fles waarmee de vluchtauto na de moord in brand is gestoken. Het OM eiste in hoger beroep een half jaar lager dan opgelegd door de rechtbank omdat de afhandeling van de zaak na het vonnis te lang heeft geduurd.
Twee dagen na de moord op Changachi reisde opnieuw een moordcommando naar Overvecht af om Khalid H. alsnog om het leven te brengen. De plaats van T. en O. werd daar ingenomen door twee anderen. De politie wist de liquidatie te verijdelen en kon de twee verdachten na een achtervolging aanhouden. Zij werden veroordeeld tot tien en zeven jaar celstraf.

Moord op chauffeur

Amsterdammer Justin Jap Tjong zou bij de vergismoord op Changachi de schutters naar Overvecht hebben gereden. Na de gebleken vergissing wilde hij niet meer meewerken aan tweede moordpoging. Volgens het OM heeft hij dat met de dood moeten bekopen. Eind januari 2017 werd Jap Tjong in Amsterdam geliquideerd.
Justitie verdenkt Ferrel T. ook van betrokkenheid bij die moord. Hij moet daar binnenkort voor terechtstaan. De opdracht voor deze moord zou afkomstig zijn uit het kamp van Ridouan T., de hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo. Ridouan T. zou ook de opdrachtgever zijn geweest voor de liquidatie van Khalid H..

Kroongetuige

De vergismoord was voor kroongetuige Nabil B. de aanleiding te getuigen tegen de drugsbende van Ridouan T. en over zijn rol bij de vergismoord op Changachi. Nabil B. was betrokken bij de voorbereidingen van de moord op Khalid H. In de strafzaak tegen Ferrel T. zijn ook verklaringen van de kroongetuige meegenomen.
De advocaten van Ferrel T. menen dat de rechtbank destijds alternatieve scenario's, die hun cliënt zouden vrijpleiten, niet serieus genoeg heeft genomen. Ooggetuigen en sporen wijzen in de richting van andere daders, zeggen zij.