6 jaar cel en tbs voor man die broer wilde doodsteken in Utrecht Transwijk

© Koen Laureij
UTRECHT - De rechter heeft een 56-jarige man veroordeeld tot zes jaar cel en tbs omdat hij vorig jaar zijn broer probeerde te vermoorden in de Utrechtse wijk Transwijk-Noord. Het slachtoffer werd in zijn nek gestoken, hij overleefde de aanval.
Het drama voltrok zich in mei vorig jaar bij het huis van de moeder van de mannen, aan de Van Eysingalaan. Het slachtoffer wilde wat spullen uit het huis van zijn moeder halen. Hij liep op de trap en zag toen opeens dat zijn broer op hem af kwam stormen met een mes.
Vervolgens ontstond een worsteling op straat. Een derde broer, van 54 jaar oud uit Harmelen, beëindigde het gevecht door een mes in de rug van zijn stekende broer te steken.
Volgens de rechter is overtuigend bewezen dat de eerste broer die met het mes van de trap af kwam stormen, zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord. Bovendien is hij in het verleden vaker veroordeeld voor geweld tegen zijn familie. Daarom komt de rechter tot zes jaar cel. Omdat hij een stoornis heeft, vindt de rechter ook tbs nodig.
De man uit Harmelen die de ruzie beëindigde door zijn broer in zijn rug te steken, krijgt geen straf. Volgens de rechter was sprake van noodweerexces: het is begrijpelijk dat hij zijn broer te hulp schoot omdat hij vreesde voor zijn leven. Wel benadrukt de rechter dat de manier waarop hij de ruzie beëindigde 'onevenredig' was: hij bleef steken, ook toen de dreiging voorbij was. "Dit had hij zich eerder moeten realiseren", zegt de rechter.