Wat liefde betekent voor Arthur Japin, de schrijver van de mooiste liefdeszin van Nederland

© RTV Utrecht
UTRECHT - Arthur Japin was zelf eigenlijk vergeten dat hij dit ooit schreef: "Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was". Het is een zin uit 'Een schitterend gebrek', een boek dat gaat over kwetsbaarheid. "Misschien is dit wel waar het om draait, dat iemand iets in jou ziet en dat durft te zeggen en laat merken."
Arthur Japin weet wat liefde is, maar het kwam niet vanzelf. In zijn jeugd werd hem maar al te vaak verteld dat hij niets waard was. "Als je daarin opgroeit, kan je niet geloven dat iemand van je kan houden. Toch kwam ik iemand tegen, Lex, met wie ik na 42 jaar nog steeds gelukkig ben. Hij zag dat wel. Hij zag méér." Dat vervolgens accepteren en ook geloven is een lang proces. "Maar als iemand volhoudt en je kan overtuigen, dan ziet hij of zij meer in je dan je wist dat er te zien was en dat is het moment waarop je jezelf kan gaan liefhebben", zegt Japin.
De mooiste liefdeszin van Nederland gaat daar eigenlijk over. Stichting CPNB deed een peiling naar de mooiste liefdeszin, in de aanloop naar de Boekenweek die zaterdag begint. Het thema is Eerste Liefde. Arthur Japin heeft inmiddels twee liefdes in zijn leven, Lex en Ben. Met hen woont hij samen in Utrecht en probeert hij zoveel mogelijk liefde te delen. "Elk moment dat ik me realiseer dat ik gelukkig ben en hoeveel ik van iemand hou, dan zeg ik dat ook. Dat kan een aanraking zijn of even een blik."

De motor van de liefde

Het accepteren van de liefde van de ander en dat ook in jezelf durven herkennen, is de grote uitdaging denkt Japin. "Het is een deel geluk hebben, durven en niet wachten tot iemand je liefde komt brengen. Je kunt zelf beginnen met liefde geven." Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, alhoewel Japin gelooft dat je de motor van de liefde altijd op gang kan krijgen.
Dat hoeft volgens hem niet altijd om een liefdespartner te draaien, maar kan ook een ontmoeting zijn in de bus, vertelt de auteur. Die motor van de liefde, die draait volgens de ervaring van Arthur Japin op het moment dat je jezelf ook lief kan hebben. "Dat kan je omdat die ander dat doet. Vervolgens kan je daar van uit gaan delen."
Ik heb gelukkig elke dag wel bijzondere momenten. Grote en kleine.
Arthur Japin over zijn liefdesleven
Of hij een tip heeft over het onderwerp liefde? "Dat vind ik een lastige. Ieder mens is anders. Het enige dat ik weet is dat er op een gegeven moment iemand kwam die me die zekerheid kon verschaffen. Misschien ben je daar wel van afhankelijk. Zo is het bij mij gegaan. Maar mijn begin was dan ook wel extreem, want alle zelfvertrouwen was weg en dan is het moeilijk om die bodem van vertrouwen in jezelf te leggen."
Wie de mooiste liefdeszin van Nederland schrijft, communiceert vast op een hele romantische manier met zijn partners. Toch? Arthur Japin grinnikt. "Ik heb gelukkig elke dag wel bijzondere momenten. Grote en kleine. Vandaag kreeg ik een appje van Ben die in Parijs is. Hij zag dat ik trending was op Twitter en hij zei: "Voor mij ben je altijd trending". Daar moet Japin even om lachen. Het zijn de kleine dingen en, vindt hij, je moet erbij stilstaan als het gebeurt. "Want je walst er makkelijk overheen. Je moet het registreren. Daar raak je dan van vervuld en dan kan je er weer van uitdelen. Dat is het mechanisme."
Arthur Japin schreef de mooiste liefdeszin van Nederland