Jaar na wateroverlast is parkeergarage Berlijnplein in Leidsche Rijn weer open

LEIDSCHE RIJN - De parkeergarage aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn is weer open. De garage werd bijna een jaar geleden gesloten na aanhoudende wateroverlast en condensvorming. Dat leidde volgens de gemeente tot een veiligheidsrisico omdat het ook lekte bij de verdeelkasten voor elektriciteit.
Dat het zolang duurde om de problemen op te lossen, komt onder meer doordat een adviesbureau eerst de verdeelkasten heeft onderzocht. "Het onderzoek blijkt door de zorgvuldigheid waarmee het moet gebeuren en drukte in de markt bij goede adviesbureaus langer te duren dan aanvankelijk gepland", liet de gemeente eerder al weten. De eind 2020 opgeleverde parkeergarage was op dat moment nog maar enkele maanden open geweest.
Inmiddels is de oorzaak van de overlast achterhaald, meldt het gemeentebestuur nu in een brief aan de gemeenteraad. Het "open karakter" van het parkeergebouw zorgde voor een te hoge luchtvochtigheid en de daarmee gepaard gaande condensvorming en lekkages. De elektra en werktuigbouwkundige installaties in het gebouw zijn aangepast, waardoor ze het bijzondere klimaat van de parkeergarage inmiddels wel kunnen weerstaan.
De gemeente communiceert met mobiele informatieborden dat de lang gesloten parkeergarage nu weer auto's verwelkomt. Ook de nabijgelegen bioscoop is verteld dat de garage weer werkt.