College voor de Rechten van de Mens: geen hoofddoek voor boa's is stigmatiserend

© ANP
UTRECHT - Het plan om boa's geen hoofddoek, keppeltje of kruis te laten dragen, is stigmatiserend en niet effectief om hun neutraliteit te waarborgen. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. "Beoordeel neutraliteit en onpartijdigheid van boa's op basis van hun gedrag en handelingen, niet op basis van het dragen van een religieus symbool of religieuze kleding", laat het College weten.
Het plan om boa's geen religieuze symbolen te laten dragen komt van minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Net als bij de politie vindt zij dat hun uniform er neutraal uit moet zien. Voor agenten in functie is het nu al niet toegestaan om uitingen van religie te dragen in hun uniform. Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad gaf vorig jaar juist nog aan dat het als boa mogelijk moet zijn om bijvoorbeeld een hoofddoek of keppeltje te dragen.
Volgens het College voor de Rechten van de Mens lijkt minister Yesilgöz vooral bang te zijn dat het gezag van boa's schade oploopt als zij religieuze symbolen dragen. Ook zou zij twijfels hebben over hoe burgers op zulke uitingen zouden reageren. Het College vindt dit geen goede leidraad. "Achter die publieksreacties zit namelijk de discriminerende aanname dat als je laat zien religieus te zijn, je niet op een neutrale en onpartijdige manier kunt handelen."
Het mensenrechtencollege waarschuwt dat vooral vrouwen die het dragen van een hoofddoek als religieuze plicht zien, slachtoffer worden van de nieuwe richtlijn. "Als neutraliteit op zo'n manier wordt uitgelegd dat religieuze kleding niet is toegestaan, sluit hen dat uit van functies waar het dragen van een uniform bij hoort. Een grote groep vrouwen wordt hiermee geschaad in hun maatschappelijke participatie en economische zelfstandigheid."
Minister Yesilgöz is nog in gesprek met gemeenten over hoe de richtlijn er precies uit moet gaan zien. Volgens het College kan maatwerk uitkomst bieden bij het dragen van religieuze symbolen. "In andere landen heeft men een oplossing gevonden door bijvoorbeeld een hoofddoek te ontwerpen die bij het uniform past."