Scheuren in vloeren van fietsenstalling bij Utrecht Centraal

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Op verschillende plekken in de vloeren van de fietsenstalling op het Stationsplein in Utrecht zijn scheuren ontstaan. De gemeente heeft deze gangen laten afzetten. Er zijn geen veiligheidsrisico's, laat een woordvoerster dinsdag weten.
De gemeente heeft een aannemer opdracht gegeven om het euvel te herstellen. Die werkzaamheden zijn naar verwachting eind juli afgerond.
In de drie verdiepingen tellende fietsenstalling Stationsplein Oost, zoals de stalling voor 12.500 fietsen officieel heet, blijken zogenoemde dilatatievoegen niet optimaal te functioneren. Deze voegen moeten de werking van de vloeren (beton zet uit en krimpt door bijvoorbeeld temperatuurverschillen) opvangen.
De huidige voegen kunnen dit onvoldoende, waardoor op sommige plekken het beton scheurt en omhoog wordt gedrukt, aldus de gemeente. In totaal moeten zeven voegen worden vervangen. Gangen zijn afgezet zodat mensen niet kunnen struikelen.
De gemeente is een aansprakelijkheidsprocedure begonnen om de kosten te verhalen op de architect. "In de procedure zal onder meer worden gekeken naar de achtergrond van het toepassen van de huidige dilatatievoegen. Het is nog te vroeg om op de uitkomst vooruit te lopen", zegt de woordvoerster.
In 2019 is de fietsenstalling bij Utrecht Centraal opgeleverd.