Speciaal diner in Domkerk levert 75.000 euro op voor restauratie van Domtoren

UTRECHT - Bij een speciaal diner gisteravond in de Domkerk is 75.000 euro opgehaald voor de restauratie voor de Domtoren. Zo'n vierhonderd gasten schoven aan in de kerk voor een avond vol muziek, poëzie en een uitgebreid diner. Daarnaast was er een loterij en werd er een ornament van de toren geveild om zoveel mogelijk geld op te halen.
Van het totale bedrag is 20.000 euro afkomstig van Klépierre, de eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne. De onderneming bracht het hoogste bod uit op een groot ornament dat afkomstig is van de restauratie van de Domtoren.
"Ik zou echt heel blij zijn met een bedrag van vijftigduizend euro. Dat zou echt prachtig zijn", zei voorzitter van Stichting Utrechts EigenDom Olav Rosenberg eerder. De avond heeft dus uiteindelijk meer opgeleverd dan Rosenberg hoopte.
Vierhonderd gasten dineren in Domkerk om geld op te halen voor Domtoren
Om zoveel mogelijk geld in te zamelen heeft de organisatie verschillende prijzen geregeld voor de loterij. Denk aan koken met burgemeester Dijksma, een wandeling met historicus Ad van Liempt over de Maliebaan en een rondleiding door Villa Jongerius van FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren. Het pronkstuk was de veiling van een ornament van de Domtoren.

Speciale projecten

De gemeente is bezig met de restauratie van de Domtoren en volgens Rosenberg is het ingezamelde geld erg welkom. "Het geld is bedoeld voor speciale restauratieprojecten die niet worden betaald uit het gemeentelijk budget ", zegt hij. "Dan moet je denken aan de verlichting van de Domtoren. Dat is op dit moment ons belangrijkste doel. We willen op een mooie kunstzinnige manier de Domtoren laten verlichten."
Daarnaast staan er nog een aantal andere projecten op het wensenlijstje. "Er zijn hele specifieke ornamenten die we graag gerestaureerd willen zien. En er wordt ook nog gesproken over gebrandschilderde ramen."
In 2019 is er ook een DomDiner georganiseerd. Dat was een groot succes en het doel was om het evenement jaarlijks te laten terugkeren. De coronacrisis strooide roet in het eten en pas drie jaar later keert het diner terug in de Domkerk. "We hopen dat we het in de toekomst gaan herhalen want geld blijft altijd nodig voor de Domtoren."