Omstreden alFitrah-moskee keert terug in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - De islamitische stichting alFitrah heeft een plek gehuurd in een verzamelgebouw op bedrijventerrein Oudenrijn. De stichting is ook een crowdfunding gestart om elders een eigen pand te kopen. PVV Utrecht heeft schriftelijk vragen gesteld aan de burgemeester.
In een videoboodschap op de Facebookpagina van AlFitrah kondigt imam Suhayb Salam aan dat zij een ruimte hebben gehuurd aan de Beefland op bedrijventerrein Oudenrijn. Ook houdt de moskee in andere live video's op hun Facebookpagina crowdfundingsacties. De moskee wil een miljoen euro ophalen voor het kopen van een groot pand waarin zij onder meer gebedsdiensten, islamitische lessen en lezingen en jongerenavonden willen organiseren.

Dwangsom

Vorig jaar oordeelde de rechtbank dat de moskee haar toenmalige pand aan de Pahud de Mortangesdreef in Utrechtse Overvecht moest verlaten. Als het gebouw op 1 oktober 2021 niet volledig was ontruimd en bezemschoon was opgeleverd moest een dwangsom van 200.000 euro worden betaald. De eigenaar, We Do Projects, van het pand wilde woningen bouwen op het terrein. ING wilde de relatie met We Do Projects beëindigen zolang alFitrah in het pand zat.
De stichting ligt al jaren onder vuur vanwege anti-democratische denkbeelden, geldstromen uit onvrije landen en een inval van de FIOD.

Sharon Dijksma

Na het vertrek van de moskee uit Overvecht zei burgemeester Sharon Dijksma dat zij niet zit te wachten op een doorstart van de moskee in Utrecht. Maar ze meldde daar meteen bij dat het haar ontbreekt aan mogelijkheden om de moskee te weigeren.
De lokale PVV wil dat de burgemeester zich alsnog gaat inzetten om alFitrah te weigeren en vraagt haar of er geen mogelijkheden zijn de moskee toch te weigeren of de organisatie te verbieden.