Stadhuisplein op Bingo FM: 'Partij voor de Dieren wil werk maken van festivalloze parken'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, komen er in Utrecht geen grote festivals meer in parken, van maart tot en met juli. Dat zei Lisanne Snippe, kersvers raadslid voor de partij in de Utrechtse gemeenteraad vanavond op stadsradiozender BingoFM. Snippe wil dat het broeden van vogels niet meer verstoord wordt door menselijke feestjes in de stad.
Dat een dergelijk verbod er komt is niet ondenkbeeldig, want de PvdD praat met andere partijen over het vormen van een coalitie. Snippe is de nummer drie van de Partij voor de Dieren. Toen de dierenpartij bij de verkiezingen in maart een zetel won, kon ze een plekje in de raad innemen. Eerder was ze al een paar jaar betrokken bij de Utrechtse politiek als fractiemedewerker.

Dieren in de meerderheid

Tijdens de uitzending van het politieke praatprogramma Stadhuisplein op BingoFM zei Snippe: "We hebben tijdens de coronacrisis gezien dat we ons prima kunnen aanpassen. Je kun ook festivals organiseren buiten het broedseizoen of op plekken waar niet zo veel vogels zijn." Volgens haar worden vogels en andere dieren in de lente te veel verstoord door geluidsoverlast en zwerfafval. "Er leven in een stad als Utrecht, meer dieren dan mensen, daar hebben we gewoon rekening mee te houden."
De hele uitzending kunt u hier terugluisteren.
Nadia Stylianou is een nieuwkomer bij D66. Zij is het absoluut oneens met de Partij voor de Dieren. "Meer, meer, meer festivals", zei ze in de uitzending. "Ik hoor wat de Partij voor de Dieren zegt, maar het moet wel proportioneel gebeuren. Er is niet in elk park in elk weekend een festival." Volgens haar is er in de stad, juist na corona, veel behoefte aan plezier, en dat ook juist in de lente.

Kleinschaliger

De Partij voor de Dieren zou een uitzondering willen maken voor bijvoorbeeld het Vredenburgplein, dat vooral uit stenen bestaat. Maar de partij vreest op die plek veel overlast voor de omwonenden. De partij pleit vooral voor kleinschaliger evenementen.
De derde nieuwkomer in de uitzending was Hessel Stellinga van het CDA. Hij wil een middenweg bewandelen. Hij vindt dat er veel behoefte is om feest te vieren, maar vindt ook dat we voldoende rekening moeten houden met de dieren en natuur. "We zitten een beetje in het midden, een echt CDA-geluid."