St. Antonius Ziekenhuis als laatste ziekenhuis in de regio volledig rookvrij

© Pixabay
UTRECHT - Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Leidsche Rijn is het laatste ziekenhuis in de provincie dat inmiddels volledig rookvrij is. Roken in het ziekenhuis mag al jaren niet meer, maar sinds vandaag mag er ook niet meer buiten op het terrein gerookt worden. Daarnaast zijn in het St. Antonius ook alle rookruimtes ziekenhuis weg en zijn de rookabri's op het terrein verdwenen.
De maatregel gaat in vanwege een landelijke afspraak die alle Nederlandse ziekenhuizen met elkaar hebben gemaakt. In het Nationale Preventieakkoord is afgesproken dat in 2025 alle ziekenhuizen rookvrij moeten zijn.
Psychiater Karen van den Berg van het Sint Antonius is verbonden aan de werkgroep voor een rookvrij ziekenhuis. "We vinden het heel belangrijk om roken niet te faciliteren, we willen juist een gezonde omgeving zijn", zegt psychiater Karen van den Berg. Binnen het St. Antonius is zij verbonden aan de werkgroep voor een rookvrij ziekenhuis. "Mensen die toch roken in de omgeving van het ziekenhuis, worden hierop aangesproken."

Rookvrije omgeving

Op de psychiatrie-afdeling ziet Van den Berg ook dat patiënten weer beginnen met roken. "Omdat er in de tuinen dan gerookt kon worden, hoorde ik van mensen aan het einde van de opname dat ze toch weer begonnen zijn met roken. Of dat ze meer gingen roken, omdat het gezellig was buiten. Dat willen we niet als ziekenhuis. We willen juist bijdragen dat er niet meer gerookt wordt."
Eerder werd deze maatregel ingevoerd bij het Diakonessenhuis in maart 2019, daarna volgden op 1 augustus 2019 de Meanderziekenhuizen in Amersfoort en Baarn, vervolgens werd ook het UMC Utrecht sinds 1 november 2020 rookvrij. Het St. Antonius is daarmee de laatste. "Zelf had ik het graag eerder gewild, maar in een grote organisatie gaat dat niet altijd zo snel als je had gehoopt", vertelt Van den Berg. "We zijn al een hele tijd bezig om dit voor elkaar te krijgen en dat vergt een lange voorbereiding."
Met dit rookverbod in en om het ziekenhuis hoopt het St. Antonius bij te dragen aan een rookvrije generatie. Toch is het niet zo dat het ziekenhuis het niet-roken op gaat leggen aan mensen. "Het is natuurlijk niet aan ons om te bepalen wat mensen buiten het ziekenhuis doen, maar als ziekenhuis willen we niet dat er gerookt wordt voor het ziekenhuis of dat mensen door een rookwalm heen moeten om ons te bereiken."

Rokende patiënten

Patiënten die roken en langdurig in het ziekenhuis liggen kunnen hierdoor ook niet roken. Voor die groep zoekt het ziekenhuis samen met de patiënt een oplossing. "Er zijn patiënten die dat heel moeilijk vinden. We schrijven dan bijvoorbeeld nicotinepleisters voor of bieden een vorm van afleiding, maar het is lastig voor die groep."