Aanhouding na achtervolging op A27, explosief in auto gevonden

UTRECHT - Op de snelweg ter hoogte van Amelisweerd is vanochtend een automobilist aangehouden na een lange achtervolging over de A2 en A27. In zijn auto werd een explosief aangetroffen, meldt de politie.
De politie is nog op zoek naar de andere inzittenden die wisten te ontkomen, liet een woordvoerder vanochtend aan RTV Utrecht weten. Ze hopen dat getuigen zich melden.
De politie hield een verdachte aan.
De politie hield een verdachte aan. © Koen Laureij
De politie werd omstreeks 04.45 uur gealarmeerd over een verdachte auto in Brabant. De politie zette al snel de achtervolging in, maar de automobilist weigerde te stoppen. Op beelden die op social media circuleren, is te zien dat zeker tien politieauto's bij de achtervolging betrokken waren. Ook een politiehelikopter was ingezet om de verdachte te achtervolgen.

Ontsnapping

Op de A27 bij Amelisweerd werd de auto aan de kant van de weg gezet. De inzittenden gingen er daarna te voet vandoor. Een van hen kon even later door agenten in de kraag worden gevat. Hij is meegenomen naar het politiebureau. Over zijn identiteit is nog niets bekendgemaakt. Agenten plozen de omgeving uit op zoek naar de andere verdachten, maar die wisten te ontsnappen. Tijdens de achtervolging werden ook waarschuwingsschoten gelost.
Een grote politieactie vanochtend op de A27 bij Amelisweerd.
Een grote politieactie vanochtend op de A27 bij Amelisweerd. © Koen Laureij
De snelweg tussen Utrecht en Hilversum werd rond 06.00 uur in beide richtingen afgesloten voor politie-onderzoek. De Explosieven Opruimingsdienst kwam ter plaatse om te onderzoek of er mogelijk explosieven in de auto aanwezig waren. Op foto's is ook te zien dat een pakket met draden door iemand in beschermende kleding uit een sporttas wordt gehaald.
"Na onderzoek bleek dat het inderdaad om een explosief ging en deze werd door de EOD veilig afgevoerd", aldus de politie. Rond 12.30 uur werd de weg weer vrijgegeven, de auto is meegenomen voor onderzoek.
De Explosieven Opruimingsdienst kwam ter plaatse om te onderzoek of er mogelijk explosieven in de auto aanwezig waren.
De Explosieven Opruimingsdienst kwam ter plaatse om te onderzoek of er mogelijk explosieven in de auto aanwezig waren. © Koen Laureij

Zoektocht

Naast het onderzoek op de snelweg, speurde de politie ook de omgeving af. Zo zochten agenten in de bosschages naast de snelweg ter hoogte van de Mereveldseweg en de Koningsweg. Deze wegen lopen vlak naast de A27. Ook het bosrijke gebied bij Amelisweerd werd doorzocht. Agenten gebruikten daarbij speurhonden.
Agenten speurden eerder deze ochtend nog in de bosschages naast de snelweg.
Agenten speurden eerder deze ochtend nog in de bosschages naast de snelweg. © Koen Laureij
De A27 in de richting van Hilversum naar Utrecht was na de afsluiting al vrij snel weer toegankelijk, de andere rijrichting bleef nog tot na het middaguur afgesloten. Rijkswaterstaat had omleidingen ingesteld.