Geen GHB in bloed van drie studenten die tijdens Franse wintersportreis onwel werden

© Esra Schouwenberg
UTRECHT - In het bloed van drie van de Nederlandse studenten die tijdens de après-ski in het Franse Risoul onwel werden, is geen GHB gevonden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het bloedonderzoek. Wel hadden de studenten uit Utrecht en Rotterdam een grote hoeveelheid alcohol in hun lichaam. Dat meldt RTL Nieuws, op basis van het Openbaar Ministerie in Gap.
Op 23 maart meldden zich drie studenten uit Rotterdam en Utrecht bij de politie. Zij deden aangifte van drogering de avond ervoor, waarna hun bloed werd onderzocht. Nu blijkt dat er in ieder geval geen GHB in hun bloed zat, maar wel veel alcohol. Of er wel andere stoffen zoals cocaïne, cannabis of heroïne in het bloed zaten, moet nog blijken. Die onderzoeksresultaten volgen later. Negen eerstejaars studenten van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) en de vrouwelijke studentenvereniging UVSV werden uiteindelijk onwel tijdens de skireis. Vijf studenten moesten zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen. De vakantie werd voortijdig afgebroken.
GHB is een doorzichtige lichtstroperige vloeistof. Gamma-hydroxyboterzuur werd vroeger gebruikt als narcosemiddel en wordt nu nog als middel voor slaapstoornissen gebruikt.

Het wordt vaak vermengd met non-alcoholische dranken en is tot maximaal 12 uur aantoonbaar in je speeksel, bloed of urine. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 3 uur aan.

Het werkt ontspannend, gebruikers kunnen zich euforisch voelen, hebben minder remmingen en zijn vaak sneller seksueel opgewonden

Er zitten veel risico's aan de inname van GHB. Je kan bewusteloos raken (out gaan), in zeer ernstige gevallen stopt je ademhaling. Verder kan je misselijk worden, moeten braken
Ook kan je geheugen slechter worden, net als je concentratie.

Op de langere termijn is GHB verslavend en door het vele out gaan kan je hersenbeschadiging oplopen.

Bron: Jellinek

Ook studenten van studentenverenigingen uit Leiden, Maastricht, Leeuwarden en Nijmegen werden twee weken geleden op verschillende avonden onwel tijdens het uitgaan in de Franse wintersportplaats. Er is waarschijnlijk bij meerdere studenten bloedonderzoek gedaan, zegt RTL Nieuws. Maar het Franse OM kan daar niets over zeggen omdat er bij hen maar drie aangiftes liggen.