Wethouder Van Hooijdonk ziet 'zwaarwegende bezwaren' tegen kap spreeuwenbomen rond Utrechtse basisschool

© Pixabay
UTRECHT - De gemeente Utrecht ziet "zwaarwegende bezwaren" tegen het kappen van bomen rond basisschool De Fakkel. De school in Tuinwijk heeft een kapvergunning voor acht bomen aangevraagd vanwege de forse overlast van een zwerm spreeuwen.
Ouders klagen al langer bij de gemeente dat de vogelpoep voor enorme stankoverlast zorgt. Fietsen worden ondergescheten en op een deel van het schoolplein zou het niet meer prettig spelen zijn.

Partijen willen toezegging

GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA wilden dat wethouder Lot van Hooijdonk tijdens het wekelijkse vragenuur zou toezeggen dat de kapvergunning niet zou worden verleend. "Hoewel wij die overlast serieus nemen, is de kap van gezonde bomen geen goede oplossing. Wij willen dat de gemeente in overleg met de school kijkt naar een oplossing die goed is voor de bomen, de spreeuwen én de school", vond Anne Sasbrink, raadslid van de Partij voor de Dieren.
Ook Pepijn Zwanenberg van GroenLinks was verbaasd over de oplossing van de school. Het raadslid is net begonnen aan zijn vijfde termijn in de gemeenteraad, maar heeft in al die tijd nog nooit een dergelijke oplossing voorbij zien komen: "Dit is volgens mij voor het eerst".
Op de vraag van de partijen of de vergunning alvast kon worden geweigerd, zei Van Hooijdonk nog geen antwoord te kunnen geven. Maar wel liet ze doorschemeren dat de kans uitermate klein is dat de vergunning wordt verleend.
"De overlast is hartstikke vervelend, dat nemen we serieus. Maar het kappen van bomen nemen we ook serieus en willen we zoveel mogelijk voorkomen", aldus de wethouder. "Ik kan wel zeggen dat wij zeer zwaarwegende bezwaren zien. Zomaar bomen kappen voor overlast gaat niet gebeuren in Utrecht."

'Het stinkt echt heel erg'

Eerder liet de school zelf ook al weten de maatregel draconisch te vinden, maar schooldirecteur Iris Hekkert zag geen andere oplossing. "We willen een oplossing voor de lange termijn. Als je hier niet bent, kun je het je moeilijk voorstellen, maar het stinkt echt heel erg. Als er een andere manier is dan kappen: graag. Maar we willen die overlast niet meer", zei ze deze week tegen RTV Utrecht.
Van Hooijdonk geeft aan dat er overleg is geweest met de school. "Het goede idee is er nu nog niet, maar ik verwacht wel dat het gaat lukken. We zien mogelijkheden", zegt Van Hooijdonk. Daarbij worden de school en de gemeente geholpen door de natuur. Het spreeuwenseizoen lijkt op zijn eind te lopen, wat extra tijd biedt om een oplossing te zoeken.