Restauranteigenaar Shamida verslagen na lockdowns, overval en nu weer inbraak: 'Zit er compleet doorheen'

UTRECHT - De deur is vervangen door een houten plaat, de kapotte ruit is nog niet verwisseld. Een briefje op de deur vertelt dat restaurant Aphrodite in Lunetten wél gewoon open is en dat hier eten nog steeds even lekker en gezellig is als gewoonlijk, ondanks de trieste aanblik bij binnenkomst. Eigenaar Shamida Smulders lijkt op papier nog strijdbaar, maar eenmaal binnen blijkt al snel dat het haar allemaal even teveel is. "Ik zit er compleet doorheen."
Shamida Smulders voor haar gehavende restaurant in Lunetten.
Shamida Smulders voor haar gehavende restaurant in Lunetten. © RTV Utrecht / Evie Westland
Smulders heeft dan ook veel op haar bordje gekregen, de afgelopen twee jaar. Ze begon haar eigen zaak op misschien wel het slechtst denkbare moment, nét voor de coronacrisis. Gevolg is dat ze geen recht heeft op financiële compensatie. De eerste dag na de zoveelste lockdown werd haar restaurant overvallen. En als klap op de vuurpijl werd er vorige week ingebroken en volgde een paar dagen later ook nog een poging tot inbraak, met een kapotte ruit tot gevolg.
"Ik dacht: ik investeer één keer alles in mijn eigen zaak", verzucht ze. Smulders had een goedlopend cateringbedrijf en besloot iets meer dan twee jaar geleden daarnaast haar eigen Griekse restaurant te openen in een pand aan de Zevenwouden, in het winkelcentrum van Lunetten. "Ik heb keihard gewerkt, zes à zeven dagen per week. Ik heb gewoon mijn voet gebroken door het vele lopen en kreeg geheugenverlies van overspanning. Zo hard werkte ik, maar ik heb geen euro aan compensatie gekregen."
In de zaak staan bossen bloemen, toegestuurd door onbekenden die haar een hart onder de riem willen steken. De inbraak die vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag werd gepleegd, rakelde herinneringen op aan die gewapende overval in januari dit jaar. "Mijn personeel is overstuur en zelf slaap ik momenteel ook niet."
De overval in januari van dit jaar.
De overval in januari van dit jaar. © Michiel van Beers

Bewakingsbeelden

Ze laat de beveiligingsbeelden van de nacht van de inbraak zien. Twee mannen in een hoodie trappen de deur in en roven de kassa leeg. Smulders heeft dure infraroodcamera's opgehangen, de inbraak is daardoor helemaal gefilmd. "Ik kon die camera's eigenlijk helemaal niet betalen, maar ik wilde beveiliging na die overval."
Het lijkt erop dat de investering voor niets is geweest. "Ik heb deze week een brief gekregen van de politie dat ze het onderzoek stopzetten, omdat de beelden niet goed genoeg zijn. Maar ik herken een van die jongens gewoon! De wijkagent ook. Als deze camera niet goed genoeg is, wat dan wel? Wat moet ik dan doen? Ik weet het echt niet meer."
De politie laat in een reactie weten dat de beelden van te slechte kwaliteit zijn. "Er is geen dna gevonden op de plaats delict en er zijn geen openbare camera's op straat. We hebben ook camerabeelden van het winkelcentrum bekeken en daarop is niets te zien. Er zijn geen getuigen, want het was midden in de nacht. Daarmee zijn er feitelijk geen aanknopingspunten meer voor nader onderzoek." Dat de wijkagent een van de jongens op de beelden zou herkennen, klopt volgens de politie niet. "Dat is niet wat ik intern terug hoor."

Blowende jongeren

Na alle tegenslag die ze op deze plek heeft ervaren, maakt Smulders zich vooral zorgen over de veiligheid in het winkelcentrum in Lunetten. Ze heeft verhalen te over. Dronkenlappen die in haar afvalhok sliepen, iemand die 's nachts poepte tussen de auto's op het parkeerterrein achter haar restaurant, hangjeugd die dagelijks staat te blowen bij de snackbar op het plein. Ze wil dat de gemeente meer doet aan de veiligheid in het winkelcentrum. "Er moet meer verlichting komen, permanente beveiligingscamera's op straat en poortjes, zodat niet iedereen er 's nachts op kan. Zelf wil ik na dit alles ook rolluiken. Alleen ik weet echt niet meer waar ik het van moet betalen."
Winkelcentrum Lunetten.
Winkelcentrum Lunetten. © RTV Utrecht / Evie Westland
Andere ondernemers in het winkelcentrum herkennen de verhalen van overlast wel, maar ervaren het zelf minder. "Ik zal niet zeggen dat er nooit iets gebeurd is, in het verleden hebben we zat gehad. Niet voor niks hebben we hier rolluiken", zegt de eigenaar van de Bruna, die al veertig jaar in Winkelcentrum Lunetten zit en ook voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging is. "Maar dan moet je als ondernemer zelf ook maatregelen nemen. Niet alles is de schuld van het winkelcentrum natuurlijk, hoe vervelend het ook is voor ondernemers die hiermee te maken krijgen. Mijn ervaring is dat dergelijke overlast altijd in golven komt en gaat. De ene keer gaat het hier vaak mis, de andere keer wijken ze bijvoorbeeld weer uit naar het winkelcentrum even verderop in Hoograven."
Restaurant Tayba, dat sinds juli in het winkelcentrum zit, ziet ook weleens dronken mensen op het terrein. "We hebben zelf gelukkig nooit last van ze gehad. Ik geef ze weleens een broodje, zo probeer ik de relatie met hen ook goed te houden."
De burgemeester laat via een schriftelijke reactie weten dat het "niet te verkroppen is voor de eigenaren" dat Aphrodite weer slachtoffer is geworden van criminelen. "Eerder dit jaar vond hier een overval plaats en bezocht ik de ondernemers. Er is gisteren een buurtonderzoek uitgevoerd door de politie. Wijkagenten en boa's gaan het winkelcentrum de komende tijd nog intensiever in de gaten houden. Verder kijken we hoe we vanuit de gemeente de ondernemers kunnen ondersteunen met raad en daad."

Volgens Smulders heeft de gemeente toegezegd specifiek de komende maand extra te handhaven op overlast in het winkelcentrum. Vragen van RTV Utrecht daarover beantwoordt de gemeente niet, ook niet waarom deze eventuele handhaving tijdelijk van aard is.

De gemeente laat verder weten dat de organisatie Ondernemer Centraal contact heeft met Smulders. Deze organisatie ondersteunt ondernemers die door corona in zwaar weer zitten. "Oók ondernemers die net buiten de boot vielen voor de ondersteuning vanuit het Rijk kunnen vaak door Ondernemer Centraal worden geholpen", meldt de gemeente.

Over de overlast in en rondom het winkelcentrum meldt de gemeente tot slot: "In het algemeen in het zo dat als het weer beter wordt in het voorjaar er meer mensen gaan rondhangen in en om het winkelcentrum Lunetten. Dan neemt ook de overlast toe."

Vertrouwen

Smulders heeft nog altijd vertrouwen in de mensen om zich heen. "Ik heb goed contact met veel van de ondernemers, ik heb hele lieve berichtjes gekregen van wijkbewoners. Ik vind Lunetten juíst zo'n fijne plek, omdat alles en iedereen hier door elkaar woont en voor elkaar klaarstaat. Maar op dit moment weet ik echt niet meer wat ik moet doen om de situatie om te draaien, het is even teveel bij elkaar…"