Geliefd buurtboekenkastje in Utrecht mee met grof vuil: 'We willen hem terug!'

© Jacques Koch
UTRECHT - Twee jaar lang beleefden bewoners veel plezier aan het buurtboekenkastje op de hoek van de Gruttersdijk en de Kraanstraat in Utrecht. Maar daar is een bruut einde aan gekomen. Het kastje is meegegaan met het grof vuil.
Bewoonster Anne Els Bos snapt er niets van. Van de gemeente heeft ze te horen gekregen dat grof vuil alleen meegaat als er een melding over is gemaakt. "Maar ik kan me niet voorstellen dat iemand dat heeft gedaan. Het boekenkastje is heel geliefd." Ze was niet thuis toen het kastje werd opgehaald. "Ik werd gebeld door een overbuurmeisje met de vraag of ik hem soms weg had gehaald, maar ik had er juist net kookboeken ingezet."
Twee jaar geleden plaatste Anne Els het kastje tijdens de eerste lockdown, ook ter vervanging van de Vrijmarkt. "Het heeft daarna echt een belangrijke buurtfunctie gekregen. Mensen komen er wat in zetten of willen boeken ruilen. Ze knopen een praatje aan met elkaar bij het kastje en halen herinneringen op. Heel erg zonde dus."
Ook bewoner Radboud Spruit kon zijn ogen niet geloven. "WTF", twitterde hij vanmorgen naar de gemeente Utrecht. "Uw gemeentereiniging komt langs. Stopt. Mietert ons buurt boekenkastje in één zwaai tussen het afval in de wagen en peert hem weer. Al jaren hebben wij er zoveel plezier van. Iedereen houdt van ons kastje. En nu? We willen hem terug!"