Spotlights op vakmanschap in Jaarbeurs: 'Het mbo wordt heel erg onderschat'

UTRECHT - Operaties uitstellen omdat er te weinig zorgpersoneel is, een jaartje wachten voor je dak gerepareerd wordt, geen warme bakker meer in het dorp omdat niemand de zaak wil overnemen. Het zijn problemen die de laatste jaren steeds groter worden door het tekort aan vakmensen.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De beroepen waar het vmbo en het mbo voor opleiden worden vandaag en morgen in de spotlights gezet tijdens Skills The Finals in de Utrechtse Jaarbeurs. Ruim 700 finalisten uit het (v)mbo gaan tijdens dit NK de strijd aan met elkaar in ruim zestig vakwedstrijden.
"Ik vind het belangrijk om mee te doen omdat het mbo heel erg wordt onderschat, terwijl het een heel groot deel is van onze samenleving", zegt Vreni Teeuw van mboRijnland in Woerden. "Ik ben 35 jaar en een zij-instromer. Ik heb er heel bewust voor gekozen om via het mbo de zorg in te gaan."
En dat is hard nodig. Alleen al in de regio Utrecht zijn er 313 verpleegkundigen te weinig. Aan verzorgenden, broodnodig in deze tijden van vergrijzing, heeft de regio Utrecht een tekort van 278. Je huis voorzien van zonnepanelen installeren is in deze tijd een probleem met landelijk ruim 7.300 vacatures in de installatiebranche. Ook de ambitie van het kabinet om tot 2030 zo’n 900.000 woningen bij te bouwen, is door het tekort aan vakmensen een grote uitdaging.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Honderden studenten laten in de Jaarbeurs hun skills zien. "Dat kan gaan om schoonheidsspecialisten en apothekers en autotechnici, maar ook om metselaars, bakkers, ict'ers en koks. Een kritische jury beoordeelt de vaardigheden, communicatie en sociale aspecten", vertelt Evelien Nap, docent Zorg & Welzijn van het mboRijnland Woerden en begeleider van een van de deelnemers.
Erik van der Zwan, directeur WorldSkills Netherlands en organisator: "Dit is een landelijk evenement om deze essentiële groep jongeren uit te dagen en Nederland te laten zien hoe mooi het vmbo en mbo is en welke goede carrièrekansen het beroepsonderwijs biedt. Iedereen in Utrecht en daarbuiten mag een bezoek brengen aan deze kampioenschappen."