Calamiteitenhospitaal Utrecht gaat 400 Oekraïense vluchtelingen opvangen

© Simon van Rooijen
UTRECHT - Volgende week worden de eerste patiënten uit Oekraïne opgevangen in het Calamiteitenhospitaal in het UMC in Utrecht. De eerste opvang en triage van deze vluchtelingen vindt in het Calamiteitenhospitaal plaats, daarna worden ze eventueel in andere ziekenhuizen in Nederland verder behandeld.
Het gaat naar verwachting om ongeveer vierhonderd patiënten die medische zorg nodig hebben in Nederland. Daarbij zijn ook kinderen die daarna zo snel mogelijk worden verder behandeld in bijvoorbeeld het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Unieke faciliteit

“Dit is een situatie waar het Calamiteitenhospitaal voor ingezet kan worden", zegt Margriet Schneider, voorzitter van de raad van bestuurd van UMC Utrecht. "Het is een unieke faciliteit die altijd paraat staat voor grootschalige opvang van patiënten."
Vorige week werd al bekend dat het Calamiteitenhospitaal voorbereiding trof om vluchtelingen op te kunnen vangen. Een woordvoerder zei toen: "Je moet je voorstellen dat mensen daar uit een ziekenhuis zijn weggerend en de grens over zijn gegaan. Die mensen waren wel onder behandeling. Dat is de groep mensen waar we nu over praten. Als zij hier komen, willen ze hun behandeling voort kunnen zetten."