Oekraïense kinderen krijgen samen les bij Utrechtse Taalschool, maar leraren nog hard nodig
UTRECHT - Oekraïense kinderen die in Utrecht worden opgevangen krijgen gezamenlijk les op de Taalschool. Er is gekozen voor een centrale plek zodat het onderwijs zo goed mogelijk geregeld kan worden. Afgelopen maandag zijn er 34 kinderen voor het eerst bij de Taalschool geweest en er zijn tot nu toe vijftig aanmeldingen bijgekomen. Maar er zijn dringend leerkrachten nodig om de kinderen les te geven.
Oekraïense kinderen gaan samen naar school in Utrecht
Het 8-jarige zoontje van Natalya Kovalenko gaat sinds afgelopen maandag naar de Taalschool. "Hij was heel nerveus, want alles was nieuw. Maar nu vindt hij het heel leuk", zegt zijn moeder. Ze is samen met Micha gevlucht uit Kiev en woont nu bij een gastgezin in Utrecht. Haar man is achtergebleven in Kiev en ze heeft een volwassen dochter in Nederland. Natalya is blij dat Micha hier naar school kan. "Hij kan spelen met andere kinderen en heeft al een vriendje gemaakt", zegt ze.
Samenwerken
Volgens scholenkoepel SPO Utrecht heeft het voordelen om de leerlingen op een centrale plek les te geven. Kinderen uit Oekraïne wonen op verschillende opvanglocaties in de stad of in gastgezinnen "waardoor het risico bestaat dat ze naar allerlei verschillende scholen gaan", zegt Anko van Hoepen. Om dat te voorkomen besloten alle scholen samen te werken en de krachten te bundelen.
Ook de middelbare scholieren krijgen op één plek les. Ze gaan naar Ithaka ISK, ook daar is de nodige kennis aanwezig om nieuwkomers te helpen waar nodig. Er zijn vandaag zestig Oekraïense leerlingen warm onthaald op een rode loper. Kinderen die te klein zijn om naar school te gaan kunnen terecht bij de peuteropvang of individuele basisscholen.
De Taalschool
De Taalschool is volgens de basisscholen de meest geschikte plek voor de kinderen omdat de organisatie ervaring heeft met kinderen die de taal niet spreken en allerlei achtergronden hebben. De leerkrachten zijn getraind om te werken met eventuele trauma's en er is extra hulp aanwezig als dat nodig is.
Er werken bijvoorbeeld een gedragstherapeut en speltherapeut bij de school. "Deze kinderen hebben een welkom gevoel nodig en een juf of meester die goed naar ze kijkt", zegt directeur van de Taalschool Jenny Olsthoorn. "Ook de voorspelbaarheid en de structuur van een schooldag doet al heel veel."
Lerarentekort
In korte tijd zijn er relatief veel extra leerlingen bijgekomen maar het is nog een hele klus om leerkrachten te vinden die ze les kunnen geven. Hier komt de samenwerking tussen de scholen terug. Ze zijn samen op zoek naar leerkrachten. Ze vragen leerkrachten om meer uren te werken, ze benaderen gepensioneerde leraren en leggen contact met Oekraïense ouders die zelf ervaring hebben in het onderwijs.
"Het nijpende tekort was er al en wordt hiermee vergroot", zegt Van Hoepen. "Maar we gaan het oplossen met elkaar. We moeten alle kinderen die hier komen een veilige plek bieden. En een veilige plek is niet alleen een gebouw. Dat is een juf en meester in de klas. Daar is geen discussie over mogelijk en dat moeten we met elkaar regelen", zegt Van Hoepen.
Ruimte
Vooralsnog is er genoeg plek om alle kinderen op te vangen maar Olsthoorn verwacht dat er uiteindelijk extra ruimte moet worden gemaakt. "We hebben nu zo'n zes lokalen die we kunnen vullen", zegt Olsthoorn. "Daarna zullen we overgaan op andere locaties."
Natalya is dankbaar voor het warme welkom in Nederland. Haar zoon loopt nog maar een paar dagen mee op de Taalschool en leert nu al zijn eerste Nederlandse woordjes. "Hij pakte een boek en zei: mama, ik kan dit woord lezen! En toen las hij de klank 'gh', ik kan het zelf niet uitspreken. Maar hij kan het nu wel", zegt de trotse moeder lachend.