Nieuwe gemeenteraad Utrecht geïnstalleerd: 'Laten alles over ons heen komen'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Vanmiddag zijn de 45 Utrechtse gemeenteraadsleden geïnstalleerd tijdens een feestelijke bijeenkomst. Van hen waren 23 leden nieuw, de overige 22 hebben al eerder in de raad gezeten. Voor het eerst in twee jaar was de Utrechtse raadszaal weer afgeladen vol, door corona kon dat eerder niet. Alle leden legden de belofte of eed af, onder het toeziend oog van familie en vrienden.
Installatie nieuwe gemeenteraad Utrecht
Installatie nieuwe gemeenteraad Utrecht © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Na afloop van de ceremoniële vergadering was de traditionele bordesfoto. Burgemeester Sharon Dijksma wees de nieuwe en zittende politici tijdens de vergadering op de zwaarte van het vak van raadslid. Volgens de burgemeester komt bij elk nieuw raadslid op een moment de vraag naar boven waar ze aan begonnen zijn.
Nieuwe Utrechtse gemeenteraad geïnstalleerd
Ook wees de burgemeester op de verruwing in de samenleving die zijn weerslag heeft op de lokale politiek. Zij wil excessen van die verruwing voorkomen, zoals bedreigingen. Dat mag volgens Dijksma niet vanzelfsprekend worden. Volgens de burgemeester moet het debat heftig zijn, maar met respect voor elkaar. “Een scherp debat is de slagroom op de taart die democratie heet.”

Nieuwe raadsleden

"Het is zeker spannend", zegt Mahaar Fattal die namens GroenLinks voor het eerst plaatsneemt in de gemeenteraad. "Utrechters hebben mij hun vertrouwen gegeven en ik ga nu gewoon beginnen als hun vertegenwoordiger. Dat neem ik heel erg serieus."
Nieuwe raad in Utrecht geïnstalleerd
Nieuwe raad in Utrecht geïnstalleerd © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Volt is zelfs volledig nieuw in de Utrechtse raad. Het afgelopen jaar gebruikte de partij om iedereen goed voor te bereiden, maar spannend blijft het wel, zegt Charlotte Passier. "Alles is nieuw, maar we laten alles, zeker deze eerste twee weken, gewoon over ons heen komen." Zij wordt meteen in het diepe gegooid: Passier mag de raad voorzitten tijdens het vragenuur, de eerste echte vergadering van de nieuwe gemeenteraad.

Formatie

En dan speelt op de achtergrond nog het formatieproces. Dat zou deze week een tweede fase ingaan, maar het lijkt er op dat dat niet is gelukt. Verkenner Roel van Gurp zou eerder deze week met zijn verslag komen, maar hij heeft eerst een tweede ronde van gesprekken nodig om tot een oordeel te komen. De verwachting is dat hij aan het eind van deze week verslag doet.