Docu over oudgediende actievoerders Amelisweerd in de maak
UTRECHT - Een crowdfundingsactie moet een documentaire mogelijk maken over twee actievoerders die zich al jaren inzetten voor het behoud van Amelisweerd. Documentairemaker Floris Meinardi wil het verhaal van de oudgedienden vertellen. "Ik heb me altijd willen verdiepen in wat die actievoerders drijft en waarom ze zich zo lang vastbijten in verzet tegen de uitbreiding van de snelweg."
Jan en Jos voeren al bijna 50 jaar actie voor behoud Amelisweerd
Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts voeren al jaren actie en zijn de hoofdrolspelers in documentaire. De twee kennen elkaar van de Universiteit Utrecht. Kloppenborg volgde als student psychologie een bijvak in milieukunde, Jan was de docent. En ook toen, in de jaren '70, had Korff de Gidts het al over Ameliseweerd.
De twee twijfelden over deelname aan de documentaire. Kloppenborg: "Gaat die film dan om mij? Maar Floris heeft mij ervan overtuigd dat het belangrijk is om vast te leggen waarom we zo standvastig zijn gebleven."
Meinardi maakte al eerder films, onder andere over Herman Berkien. "Eigenlijk is dit hetzelfde, het gaat er namelijk om wat iemand drijft om aan het werk te gaan. Er zijn al heel veel mooie reportages gemaakt over de actievoerders in Amelisweerd, maar je ziet daarin niet terug dat het echt mensenwerk is. Dit zijn mensen die er dag en nacht vrijwillig mee bezig zijn en hun vrije tijd er voor opofferen. Dat intrigreert me."
Spannend verhaal
De schoonheid van Amelisweerd is de belangrijkste drijfveer van de actievoerders. Er is er immers maar één van, benadrukt Kloppenbord herhaaldelijk. Nieuwsgierigheid is ook een belangrijke motivator. "Sommige mensen lezen een detective", zegt Kloppenborg, "maar wij maken zo ons eigen spannende verhaal."
Als ze terugblikken op die tijd, denken ze bijvoorbeeld aan een actie in 1978. Kloppenborg: "Toen organiseerden we een kleine demonstratie en ineens stonden we daar met 3000 mensen op het Domplein."