Utrecht heeft hotelschip op het oog voor opvang Oekraïense vluchtelingen

© CU2030
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft een aantal panden in het vizier die voor langere periode kunnen dienen als noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat onder meer om een hotelschip waarvan de naam niet wordt genoemd omdat er nog "verkennende gesprekken" worden gevoerd. De gemeente onderzoekt of de beoogde panden met beperkte aanpassingen kunnen voorzien in basisbehoeften als veiligheid, privacy en hygiëne. Ook moeten ze op zeer korte termijn te gebruiken zijn.
De hotels in Utrecht zitten inmiddels vol, laat de gemeente weten. Daar worden op dit moment 191 vluchtelingen opgevangen om door te stromen naar een plek waar ze langer kunnen blijven. Op dit moment worden Oekraïners voornamelijk bij gastgezinnen in de regio geplaatst. Er hebben zich tot maandag in totaal 225 huishoudens aangemeld, die gezamenlijk 555 bedden beschikbaar hebben. Inmiddels zijn 310 mensen ondergebracht in gastgezinnen.
De gemeente meldt dat in totaal 1211 Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs zijn geregistreerd en vervolgens opgevangen in hotels en gastgezinnen. Er zijn 582 mensen in de stad geplaatst en 423 in de regio. Daarnaast zijn 134 vluchtelingen via de Veiligheidsregio in Friesland en Drenthe geplaatst. Een deel van de mensen die in de Jaarbeurs hebben overnacht is nog niet geregistreerd en opgenomen in het totale aantal. In de nacht van maandag op dinsdag hebben 132 vluchtelingen in de Jaarbeurs geslapen.
De gemeente Utrecht is ook begonnen met het verstrekken van prepaid-pinpassen met leefgeld. Er waren begin deze week circa 35 passen geleverd voor ongeveer 80 Oekraïners. Inmiddels is er een loket op het Stadskantoor waar vluchtelingen terecht kunnen voor de leefgeldregeling.