Bewoners Oudegracht storen zich aan lelijke barricade, maar van wie is ie?

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Al maanden staat er op een brug over de Utrechtse Oudegracht een serie betonblokken, bijeen gehouden door rood-witte hekken. Ze sluiten niets af en staan nergens omheen, ze staan in een rondje met leegte in het midden. Een onbekende buurtbewoner stoort zich zichtbaar aan het bouwwerk, hij of zij heeft een briefje op de blokken gehangen.
“Waarom staat dit lelijke ding hier?!”, is de hartenkreet van een onbekende. Het anonieme briefje laat niets te raden over de mening van deze bewoner. Het briefje is zorgvuldig uitgeprint en verpakt in plastic, zodat het even mee kan. “Van wie is deze lelijke creatie?!” staat er vervolgens onder. Om tenslotte te verzuchten dat het ding beter weg kan.
Tekst gaat door na de foto.
Een anoniem briefje laat weinig te raden over
Een anoniem briefje laat weinig te raden over © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Als je er omheen loopt zie je niets, geen ernstige verzakking van het wegdek. Een tijdelijke verkeersmaatregel kan het ook moeilijk zijn: door de versmalling op de brug, vlak bij een kruising, ontstaan alleen maar onduidelijke en gevaarlijke situaties. Het lijkt dus een zinloze constructie, deze zes betonblokken met de rood-witte hekjes.

Gemeente

We benaderen de gemeente, met precies die vragen die op het briefje staan. Het blijft even stil bij de gemeente, ze weten het ook niet. Een dag later komt het antwoord, een voorlichter stuurt een kort bericht terug: “Over je vraag over de afzetting / 'lelijke creatie' op de Oudegacht: die is van Eneco.”
We zoeken contact met het energiebedrijf. Dat komt even lastig uit want de koningin komt op bezoek, en de woordvoerders hebben het daar druk genoeg mee, een betonnen obstakel op de Oudegracht moet maar even wachten. We hebben daar begrip voor, want het bouwwerk staat er immers ook al vele maanden.

Onvrede

Maar dan, komt daags na het hoge bezoek, toch het verlossende antwoord. Ja, het ding is van Eneco en ze zijn er zelf ook niet heel gelukkig mee. Woordvoerder Niels Stet zegt: “We begrijpen de onvrede over deze afzetting goed. We zijn ook tekortgeschoten in het direct informeren van de omgeving en we gaan dit dan ook zo snel mogelijk doen.”
Tekst gaat door na de foto.
Het lijkt een zinloze constructie
Het lijkt een zinloze constructie © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Maar waarom staat het ding er eigenlijk? Woordvoerder Stet legt het uit: “Er ligt een warmteleiding onder de afzetting en er zijn reparaties aan deze leiding nodig vanwege een lekkage. Er is een risico op verzakkingen en daarom is het stuk afgezet.” Je zou zeggen dat een lekkage snel verholpen kan en moet worden. Maar zo makkelijk is het niet. De leiding ligt door monumentale werfkelders die privé-eigendom zijn. En dus moet het energiebedrijf toestemming krijgen van allerlei instanties en betrokkenen.
Waarom staat dit lelijke ding hier?!
Anoniem briefje
Werken in de binnenstad is altijd complex. Stet: “De leiding is belangrijk voor de warmtetoevoer voor de binnenstad. Eerst moet een project aan de Rijnkade worden afgerond voordat we deze leiding kunnen afsluiten.” Als beide leidingen tegelijk afgesloten zouden worden komt de warmtevoorziening in dit deel van de stad in gevaar.
Het energiebedrijf trekt zich het briefje van de anonieme buurtbewoner zeker aan, want als het aan de woordvoerder ligt wordt de lelijke afzetting snel vervangen door eentje die beter in het straatbeeld past. “Maar veiligheid gaat boven alles”, zegt de woordvoerder. En de leiding dan? Die wordt in de herfst gerepareerd, zo verzekert Eneco.