Oorlog, overstromingen en pandemie: nog nooit was het zo druk bij Prepshop in De Meern

DE MEERN - "Kijk, zie je dat takje daar?", vraagt Prepshop-oprichter Jeroen Klaassen terwijl hij uit het raam wijst naar een takje ter grootte van zo'n 30 centimeter. We staan in de showroom van de survivalwinkel, gelegen op een industrieterrein in De Meern. "Als je die in dit kookstelletje doet, krijg je een soort schoorsteeneffect en kun je met gemak op dat ene stukje hout een volledige maaltijd opwarmen of water koken. Heel handig als je geen gas meer hebt."
Jeroen Klaassen van Prepshop in De Meern.
Jeroen Klaassen van Prepshop in De Meern. © RTV Utrecht / Evie Westland
Een oorlog in Europa, een pandemie en overstromingen in Limburg: het afgelopen jaar hebben Nederlanders nogal wat op hun bordje gehad. Het zorgt voor topdrukte bij de prepshop, een winkel waar je allerlei benodigdheden kunt halen om het uit te kunnen zingen bij een calamiteit. "Het is misschien wat cru gezegd, maar als er iets gebeurt in de wereld is dat goed voor de zaken bij ons", zegt Klaassen.

Noodgedwongen sluiten

Direct na de Russische inval in Oekraïne wist hij: we gaan het druk krijgen. "Donderdag begon de oorlog, datzelfde weekend stroomden de orders binnen. We hebben de winkel noodgedwongen moeten sluiten, om dat allemaal op orde te krijgen en drie man personeel extra aangenomen."
Klanten die direct hun bestellingen wilden, konden het komen afhalen. Nu, vier weken na de eerste schok, is de rust enigszins wedergekeerd. "Sinds maandag is de fysieke winkel voor het eerst weer open."
Prepshop nam extra personeel aan en sloot de fysieke winkel om aan alle extra vraag te kunnen voldoen.
Prepshop nam extra personeel aan en sloot de fysieke winkel om aan alle extra vraag te kunnen voldoen. © ANP
Het loopt - een dag later - nog niet echt storm. De winkel ligt dan ook niet in een drukke Utrechtse winkelstraat, maar op een afgelegen bedrijventerrein in De Meern, tussen een groot fruitbedrijf - waar de vrachtwagens af en aan rijden - en een tankstation in. Spontaan winkelpubliek komt hier niet, bezoekers van de Prepshop bereiden zich heel bewust voor op een klimtocht in de bergen, een survivalvakantie of toch een ramp, zoals een overstroming of een oorlog. "Mensen hebben even tijd nodig om te beseffen dat we weer open zijn. De eerste telefoontjes van klanten die deze week weer langs willen komen zijn alweer geweest. Ik verwacht dat het volgende week weer net zo druk is als voor de sluiting", zegt Klaassen.

Ingeblikt menu

Al tien jaar is hij onderdeel van de groeiende 'prepgemeenschap', zoals hij het noemt. Prepshop begon online, maar de behoefte aan een fysieke winkel groeide. "Bijna alle spullen die je hier vindt, kun je ook in andere winkels halen, maar nergens op één plek. Voor je kookstelletje en tent moest je naar een outdoorwinkel, voor een zadenpakket om je eigen moestuin te beginnen om je eigen eten te verbouwen weer naar het tuincentrum. Zo is het idee ontstaan om dat allemaal in een winkel samen te brengen."
Op een groot schap staan allerlei grote blikken met gevriesdroogd voedsel. Tikka masala, pasta met zalm en pesto of couscous met kip: het zijn zomaar wat gerechten die op het ingeblikte menu staan. Klaassen trekt een van de conservenblikken open. Het doet denken aan de geur die vrijkomt wanneer je een nieuwe zak kattenbrokken opent, maar dit is écht lekker, verzekert Klaassen. "Zelf heb ik wel wat van deze pakken thuis staan en als ik geen zin heb om te koken, dan willen we nog weleens zo'n maaltijd nemen. Kokend water eroverheen en klaar ben je. Maar dat gebeurt zelden hoor. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er niks meer is in geval van nood", lacht hij.
Het ingeblikte menu.
Het ingeblikte menu. © Prepshop

Toiletpapier hamsteren

Het is soms wat overweldigend als je in deze prepshop rondloopt en beseft waar je je allemaal wel niet op kunt (of moet?) voorbereiden. Lange tijd hebben inwoners van Europa niet echt na hoeven denken over een eventuele ramp. Toen de coronapandemie begon, werd nota bene toiletpapier als eerste gehamsterd. "Dat vond ik hilarisch", lacht Klaassen. "Dat is echt iets wat je absoluut niet nodig hebt bij een ramp. Maar het is inderdaad wel zo dat we lange tijd niet met oorlogsdreiging te maken hebben gehad en dat we daarom ook heel onbewust zijn geworden van wat je eventueel nodig hebt."
Het is helemaal niet nodig om een complete paniekvoorraad aan te leggen, zegt hij. "Ik ben er altijd redelijk pragmatisch in. Je kunt nog zo goed voorbereid zijn en een hele schuilkelder willen aanleggen, maar als de overheid alle mannen komt halen om te vechten in een oorlog, begin ik alsnog niks. Maar je kunt je wel afvragen: hoe voorbereid wil ik zijn?"

Zelfredzaam

Zijn tips voor de beginnende prepper: "Als je een waterfilter in huis hebt, genoeg eten voor een week of twee en iets om je goed warm te houden, dan heb je de belangrijkste basisbehoeften redelijk gecoverd. De overheid gaat er vanuit dat de burger zich de eerste twee weken zelf kan redden, het is goed om daarmee te beginnen. En leer eens wat meer dingen zelf te maken, zoals je eigen brood bakken of groenten verbouwen. Zodat je wat meer zelfredzaam wordt. Echt, dan ben je al een heel eind."
De afgelopen weken heeft personeel van de Prepshop het razend druk om aan de vraag te kunnen voldoen.
De afgelopen weken heeft personeel van de Prepshop het razend druk om aan de vraag te kunnen voldoen. © ANP