Utrechtse studenten geschrokken van mogelijke drogering op wintersport: 'Weet niets meer van die avond'

© ANP
UTRECHT - Wat een gezellige wintersportreis in het Franse Risoul had moeten worden, werd een nachtmerrie voor Utrechtse studenten. Tijdens de vakantie werden negen van hen onwel. Onderzocht wordt of er sprake is geweest van drogering.
Een van de slachtoffers is zich rot geschrokken. "Ik weet niets meer van de betreffende avond. Gelukkig heb ik er lichamelijk niets aan overgehouden", vertelt hij. Hij is nog erg onder de indruk van de gebeurtenis en wil liever anoniem blijven, net als zijn clubgenoten. "Het onderzoek van de politie loopt nog en daarom wil ik er verder niets over zeggen. Daarbij kan ik me er dus niets van herinneren."
Een van zijn clubgenoten die getuige was kan dat wel. Duidelijk is dat het een huiveringwekkende ervaring was in bar La Grotte du Yeti. "We zagen hem uit de wc komen en toen begon hij met zijn ogen te rollen. Hij begreep niet meer waar hij was en hoorde een piep in zijn oren. Het werd zwart voor zijn ogen en toen is hij naar onze kamer gegaan. Hij kon nog wel praten. Hij is niet naar het ziekenhuis gegaan en heeft het op de kamer uitgezeten. Dat duurde ongeveer drie uur."
Al snel rees het vermoeden dat dit niet door drank werd veroorzaakt. "Bij studentenverenigingen weten we heel goed hoe je met alcohol moet omgaan en wat de effecten zijn. Dit was echt niet normaal." Negen eerstejaars studenten van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) en de vrouwelijke studentenvereniging UVSV werden uiteindelijk onwel tijdens de skireis. Vijf studenten moesten zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen. De vakantie werd voortijdig afgebroken.

TikTok

"Van tevoren wisten we wel dat er iets speelde in Risoul", vertelt een van de studenten. "Op TikTok-filmpjes was bijvoorbeeld te zien dat mensen rondliepen met deksels op hun bekers. Een vriendin van mij was er de week ervoor en toen waren er ook al incidenten geweest. Het heeft dus niets te maken met onze studentenvereniging. Het schijnt al maanden te gebeuren, misschien al langer. Dat weet ik niet."
In de nacht van dinsdag op woensdag ontving de verenigingen het bericht dat vijf leden in Risoul onwel waren geworden. Onder de studenten ontstond het vermoeden dat de drug ghb in drankjes was gedaan, wat zorgde voor paniek en boosheid. De schrik zat erin en de vrolijke wintersportsfeer was ver te zoeken. "We wisten niet waar het vandaan kwam, er gingen geruchten rond en het vertrouwen in de mensen in Risoul was er niet meer. De sfeer in winkels en bars was weg en de bewakers bij de bar waren nogal opgefokt, in ieder geval niet gericht op het zo veilig mogelijk maken."

Maatregelen

In overleg met het reisbureau nam het bestuur van de studentenverenigingen maatregelen na de nacht van dinsdag op woensdag. Er gingen meer gidsen, beveiligers en bestuursleden mee met de studenten en in de horeca werd extra gelet op de drankjes die geschonken werden. Ook werden studenten opgeroepen voorzichtig te zijn. Toch ging het woensdagavond opnieuw mis. Vier studenten werden niet lekker en opnieuw moesten er twee naar het ziekenhuis. De studentenverenigingen besloten de skireis uit veiligheidsoverwegingen stop te zetten.
Donderdagavond vertrokken de eerste bussen vanuit Risoul naar Nederland. Getroffen leden en hun vrienden kregen als eerste de kans naar huis te gaan. Op vrijdag werd het overige deel van de leden naar Nederland vervoerd. De slachtoffers maken het naar omstandigheden goed en zijn getest op een eventuele drogering. USC en UVSV liet eerder weten in afwachting te zijn van de uitslagen.
Ook dertien studenten uit Leiden, Nijmegen, Maastricht en Leeuwarden werden door onbekende oorzaak ziek in Risoul, blijkt uit een rondgang van de NOS langs meerdere studentenverenigingen. Bar La Grotte du Yeti zegt onschuldig te zijn en heeft flyers verspreid om gasten bewust te maken. Ook benadrukt de zaak dat nog geen enkel geval van ghb-vergiftiging is bevestigd.