Utrecht trekt 250.000 euro uit voor verbeteren 110 bushaltes

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - 110 Utrechtse bushaltes krijgen een upgrade. Na onderzoek van SOLGU (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht) bleek dat bij die bushaltes ruimte is voor kleine verbeteringen. Zo mist her en der de instapmarkering, staan obstakels in de weg of sluiten gidslijnen niet goed aan.
In totaal zijn er in Utrecht ruim 600 bushaltes. Het merendeel (78 procent) is eerder al opgehoogd en voorzien van gidslijnen. Op die manier zijn de haltes beter te gebruiken voor mensen met een beperking. Toch zijn er ook voor die haltes vaak nog verbeteringen mogelijk.
De bushaltes die nu in aanmerking komen voor verbeteringen zijn gekozen op basis van drukte, de nabijheid van voorzieningen en de inpasbaarheid. Meestal is voor het aanpassen van een bushalte meer ruimte nodig. "Voor het toegankelijk maken van een halte is meestal meer ruimte nodig," schrijft de gemeente, "doordat een halte verhoogd moet worden."
Behalve het fysiek aanpakken van de bushalte, wordt ook de informatievoorziening verbeterd. "Dit jaar maken wij een inhaalslag, aangezien de data over haltetoegankelijkheid op OV-data.nl voor Utrecht inmiddels wat verouderd is. We lopen hierbij alle Utrechtse bushaltes na en corrigeren de data indien nodig."