Calamiteitenhospitaal in Utrecht bereidt zich voor op komst Oekraïense vluchtelingen

© Simon van Rooijen
UTRECHT - Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht wordt waarschijnlijk gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Naar verwachting neemt minister Ernst Kuipers (VWS) volgende week een besluit over de ingebruikname van het stand-by ziekenhuis.
"Er wordt in Europa op alle fronten gekeken hoe we Oekraïne kunnen helpen. Medische zorg is daar natuurlijk ook onderdeel van", zegt woordvoerder Joris Prinssen van het UMC Utrecht.
Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen, zodat alle seinen op groen staan als het Calamiteitenhospitaal inderdaad opengesteld wordt voor vluchtelingen.
"Je moet je voorstellen dat mensen daar uit een ziekenhuis zijn weggerend en de grens over zijn gegaan. Die mensen waren wel onder behandeling. Dat is de groep mensen waar we nu over praten. Als zij hier komen, willen ze hun behandeling voort kunnen zetten."
Door het Calamiteitenhospitaal in eerste instantie in te zetten, hopen de ziekenhuizen bijvoorbeeld te voorkomen dat vluchtelingen uit Oekraïne bepaalde virussen of bacteriën overbrengen op andere patiënten.
"Het Calamiteitenhospitaal is er echt voor bedoeld zodat we van mensen uit andere gebieden kunnen checken: zijn de dossiers op orde? Heeft de patiënt vervolgzorg nodig en wie kan deze het beste bieden? Neemt deze patiënt geen andere ziekenhuisbacteriën mee? In het hospitaal kunnen wij als eerst die onderzoeken doen en de patiënten vervolgens doorplaatsen."