Arrestaties en illegale goederen ingenomen tijdens controle in Utrechts havengebied

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - In het Utrechtse havengebied bij Lage Weide zijn deze week drie arrestaties verricht in de strijd tegen drugscriminaliteit. De verdachten zijn aangehouden vanwege het verrichten van illegale arbeid, het tonen van een vals identiteitsbewijs en het rijden onder invloed. Daarnaast zijn in een container spullen gevonden voor het opzetten van meerdere hennepkwekerijen. Een andere container bevatte vermoedelijk gestolen spullen en valse merkgoederen, meldt de gemeente Utrecht.
In het Utrechtse havengebied passeren volgens de gemeente jaarlijks zo'n 125.000 boten. Daarnaast worden ook 30.000 tot 50.000 containers verplaatst. "Dat is positief voor onze economie en werkgelegenheid, maar de binnenvaart is ook kwetsbaar voor drugscriminaliteit", meldt burgemeester Sharon Dijksma in een bericht van de gemeente. "Smokkelaars kunnen de containers op schepen bijvoorbeeld gebruiken om drugs het land in te smokkelen."

Cocaïnehandel

Volgens Dijksma zijn er in de gemeente zo'n vijftig criminele organisaties actief, waarvan een groot deel zich bezighoudt met cocaïnehandel. Afgelopen week kregen medewerkers in de Utrechtse binnenhaven op Lage Weide daarom voorlichting over hoe zij zich bewust kunnen worden van drugscriminaliteit en hoe zij signalen daarvan kunnen herkennen en melden.
De gemeente Utrecht heeft geen verdere details over de arrestaties en de vondsten bekendgemaakt. De controle was een samenwerking van meerdere overheidsdiensten, waaronder de politie, douane, Belastingdienst en de gemeente Utrecht.