Utrechtse basisschool wil bomen kappen in strijd tegen spreeuwenoverlast: 'De stank is niet voor te stellen'

© Pixabay
UTRECHT - Basisschool de Fakkel in de Utrechtse Tuinwijk wil acht bomen kappen vanwege ernstige overlast van spreeuwen. De uitwerpselen van de vogels zorgen volgens de school "voor gezondheidsrisico's voor leerlingen en ook voor stankoverlast, zowel buiten als in het gebouw".
Al langer wordt er veel geklaagd over de situatie op het schoolplein. Op de Slim Melden-app van de gemeente noemen veel inwoners de dikke laag vogelpoep "zeer onveilig en ongezond".
"Enorme stank en viezigheid van vogelpoep tussen De Fakkel en de Dr. Bosschool. Fiets van mijn zoon is elke dag smerig en het beperkt het spelen op het plein voor alle kinderen aanzienlijk", schrijft een ouder. Een ander: "Zeer onveilige en ongezonde situatie! Moet met spoed iets worden gedaan. Spreeuwen in de bomen, dikke laag vogelpoep rond de school waar kleine kinderen dagelijks spelen. Vogelpoep moet zo snel mogelijk worden verwijderd en er moet een oplossing komen voor de lange termijn."

Diervriendelijke maatregelen

De naastgelegen Dr. Bosschool heeft ook last van de spreeuwenpoep op het schoolplein. "Wij zijn zelf een jaar weggeweest naar een tijdelijke locatie", zegt De Fakkel-directrice Iris Hekkert. "We hebben in de tussentijd diervriendelijke manieren geprobeerd, zoals het plaatsen van lampen door een natuurbeschermingsbedrijf."
Dat bleek alleen nog niet zo gemakkelijk. "We kwamen er toen achter dat je spreeuwen niet mag verjagen, als ze er eenmaal zitten. Rond deze tijd trekken ze als het goed is weer terug richting Scandinavië. We moeten dus voorkomen dat ze zich volgend jaar weer hier vestigen."

Slecht voorbeeld

Basisschool De Fakkel kiest nu dus voor de meest drastische oplossing: kappen zonder herbeplanten. Daar is de Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren niet blij mee. "Een heel slecht voorbeeld voor de leerlingen, zo ga je niet met bomen om", schrijft de partij op Twitter.
Directrice Hekkert benadrukt dat kappen op zich het doel niet is. "We willen een oplossing voor de lange termijn. Als je hier niet bent, kun je het je moeilijk voorstellen, maar het stinkt echt heel erg. Als er een andere manier is dan kappen: graag. Maar we willen die overlast niet meer."
De kwestie bereikte zelfs de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, die twee dagen geleden nog in verband met de Week van de Lentekriebels bij basisschool De Fakkel op bezoek was. Ze kreeg van de leerlingen de vraag of ze niets kon doen aan de overlast van de kolonie spreeuwen, schrijft ze in een bericht op Instagram.