Inschrijven Oekraïense vluchtelingen gaat moeizaam in Utrecht en andere gemeenten

© ANP
UTRECHT - Utrecht worstelt met het inschrijven van vluchtelingen uit Oekraïne. Volgens de Volkskrant heeft de gemeente twee extra inschrijfochtenden georganiseerd om het proces te versnellen.
De krant maakte een rondgang langs diverse gemeenten om te zien hoe het gaat met de administratie rond de opvang van Oekraïners die hun land hebben verlaten vanwege het Russische oorlogsgeweld. Pas na inschrijving krijgen ze een burgerservicenummer, dat nodig is om te kunnen werken en om een bankrekening te open of zorg te ontvangen.

Aan de balie verschijnen

Voor het aanvragen van een bsn moet elke vluchteling gedocumenteerd aan de balie verschijnen, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd aan RTV Utrecht weten. Hoe snel er een afspraak kan worden gemaakt hangt af van hoeveel vluchtelingen zich melden en hoeveel personeel er beschikbaar is. "De oplossing nu is om voor gevluchte Oekraïners twee extra inschrijfochtenden te organiseren, zodat eventuele wachttijden verkort kunnen worden."
Utrecht benadrukt dat leefgeld, een bedrag voor noodzakelijke uitgaven als levensmiddelen en persoonlijke verzorging, wel wordt uitgekeerd zonder burgerservicenummer. Daarvoor heeft de gemeente alleen een aanvraag of aanmelding nodig. "We zorgen ervoor dat iedereen die daar recht op heeft, dit leefgeld krijgt."

Ziekteverzuim

Utrecht niet de enige gemeente waar de registratie moeizaam verloopt, aldus de Volkskrant. Haarlem heeft een wachtlijst van een maand, onder meer door een hoog ziekteverzuim onder gemeenteambtenaren. In Amsterdam duurt het volgens een woordvoerder enkele weken voor vluchtelingen een bsn krijgen.
Almere, Heerenveen en Leidschendam-Voorburg zeggen het noodzakelijke nummer binnen een week te kunnen regelen. Tilburg probeert Oekraïners binnen één dag na aankomst in te schrijven en heeft daar speciaal medewerkers voor vrijgemaakt.