Marieke Lucas Rijneveld wint nieuwe Vlaamse boekenprijs

© ANP
UTRECHT - Marieke Lucas Rijneveld is onderscheiden met de Boon, een nieuwe Vlaamse boekenprijs. De Utrechtse auteur krijgt de prijs voor de roman Mijn lieve gunsteling. De nieuwe prijs gaat jaarlijks naar het beste, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek.
Mijn lieve gunsteling gaat over een 49-jarige veearts en een 14-jarig meisje die een verhouding krijgen. De 30-jarige Rijneveld sleepte er gisteravond zowel de juryprijs van 50.000 euro en de publieksprijs van 5.000 euro mee in de wacht, en ontving ook 'de grote Boon', een zilveren zegelring in de vorm van een Boon.
Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies. In 2018 verscheen De avond is ongemak. De Engelse editie daarvan (The Discomfort of Evening) werd beloond met de International Booker Prize.
Mijn lieve gunsteling won recent ook de F. Bordewijkprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Jan Campertstichting voor het beste prozaboek. Regisseur Ivo van Hove werkt aan een toneelbewerking en regisseur Paul Verhoeven heeft te kennen gegeven dat hij een verfilming overweegt.