Utrecht ook in actie tegen flitsbezorger op Nobelstraat: 'Handhavingstraject wordt voorbereid'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht is zich aan het beraden op stappen tegen flitsbezorger Flink op de Nobelstraat. Een woordvoerder laat weten dat een "handhavingstraject wordt voorbereid". Eerder besloot de gemeente al dat Flink moet stoppen met werkzaamheden op de Amsterdamsestraatweg.
Jurist Kees van Oosten diende namens een aantal bewoners aan de Nobelstraat een handhavingsverzoek in tegen Flink. "Net als bij de Amsterdamsestraatweg is de Nobelbuurt niet berekend op de extra belasting die de vestiging van een distributiecentrum als Flink met zich meebreng", laten de bewoners weten. "De extra verkeersbewegingen van bezorgers, de geblokkeerde trottoirs en de toename van aantallen geparkeerde fietsen passen niet in de te smalle straten die al overbelast zijn."

Bestemmingsplan

Het handhavingstraject op de Amsterdamsestraatweg betekende uiteindelijk een sluiting. Volgens de gemeente handelt de flitsbezorger op die locatie namelijk in strijd met het bestemmingsplan. Flink zou volgens de Utrechtse regels niet handelen als een detailhandel.
De flitsbezorger diende bezwaar in bij de gemeente en vroeg aan de rechter om de sluiting op te schorten tot dat bezwaar is behandeld. De Utrechtse voorzieningenrechter oordeelde dat Flink wél een detailhandel is, maar zich niet aan de aanvullende voorwaarden voor een webwinkel houdt. Zo moet een webwinkel een ophaallocatie zijn of een showroom hebben. Het bezwaar maakt daarom weinig kans volgens de rechtbank en daarom moet de 'darkstore' aan de Amsterdamsestraatweg deze week dicht.
Flink heeft van de gemeente nog niks gehoord over mogelijke handhaving op de Nobelstraat. Een woordvoerder van de flitsbezorger laat bovendien weten dat Flink op de Nobelstraat volledig in lijn handelt met het bestemmingsplan. "Verder is daar sinds deze week al een pick-up point en een showroom actief', laat een woordvoerder van Flink weten. "Ook al is dat volgens de definitie daar niet nodig."
De gemeente laat weten de schriftelijke uitspraak van de rechtbank af te wachten en op basis daarvan de vervolgstappen voor de Nobelstraat te bepalen. Die uitspraak moet binnen twee weken beschikbaar zijn. Ook Flink meldde de uitspraak te gaan bestuderen en zegt dat het contact met de gemeente verder goed is. "Er is ook nog contact over mogelijke nieuwe locaties."