'Super bonbon' Domtorentje bestaat 100 jaar

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een groot uitgevallen bonbon, gevuld met pure chocolade en een romige vulling. Het Domtorentje bestaat dit jaar honderd jaar en is uitgegroeid tot een van de bekendste lekkernijen van Utrecht.
Het Domtorentje werd in 1922 bedacht door Theo Blom. Van Sloten: "Dertig jaar geleden namen wij de zaak van zijn zoon Gerard Blom over. Hij vertelde toen: we maken best wel aardig wat Domtorentjes. Dus ik dacht: nou ja, het zal wel. Ik had nog nooit van Domtorentjes gehoord. Maar Gerard vertelde: het ligt nog vast ook (gepatenteerd, red.), dus toen dacht ik: dan moet het wel heel speciaal wezen."
De tekst gaat verder onder de video:
Wie gaat nu de Domtorentjes maken?
Tegenwoordig worden er wekelijks zo'n 4500 Domtorentjes gemaakt. Het succes van de Utrechtse lekkernij zit hem volgens Van Sloten in de samenstelling van de ingrediënten. Het is de pure chocolade aan de buitenkant, gemixt met de zachtromige chocoladevulling. "Ik krijg ook weleens de vraag of ik het in melk kan maken. Ik heb het ooit wel eens gedaan voor iemand die dat echt heel graag wilde, maar als je die combinatie hebt, wordt het echt een zoete hap."

'Uniek product'

Volgens de huidige makers is de liefde voor het Domtorentje nog altijd onverminderd groot. "Het is een heel uniek product, qua prijs is het niet al te duur, het is super lekker om weg te geven en Utrechtser kan het gewoon niet."
Van Sloten: "Mensen vinden het toch leuk om iets uit de plaats weg te geven. Het is een leuke traktatie en het wordt veel gegeven bij presentaties en lezingen. Mensen komen van heinde en verre om het hier te halen. Dus het is gewoon een favoriet product."
In een eerdere versie van dit artikel stond dat Van Sloten stopt als bakker en dat hij op zoek is naar een opvolger. Dat klopt echter niet. Wel is hij op zoek naar een nieuwe banketbakker.
De huidige bakkers stoppen met het maken van de Domtorentjes.
De huidige bakkers stoppen met het maken van de Domtorentjes. © RTV Utrecht