Utrecht trekt de buidel voor getroffen ondernemers en kwetsbare inwoners

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - De gemeente Utrecht trekt komende maanden 2,8 miljoen euro uit voor ondernemers die het zwaar hebben als gevolg van de coronacrisis. Vanaf het derde kwartaal komt daar mogelijk nog eens 2,8 miljoen euro bij. Utrecht volgt met deze coronasteun een andere lijn dan het Rijk dat alle steunpakketten vanaf volgende maand stopt.
Het totale bedrag van 5,6 miljoen euro was oorspronkelijk bedoeld voor de TONK-regeling, maar daar is volgens de gemeente minder gebruik van gemaakt dan verwacht. Toch zitten veel ondernemers nog altijd in de problemen.
De gemeente roept het kabinet verder op om haast te maken met een strategie om bedrijven te helpen die nog steeds in de problemen zitten. "Laten we zorgen dat er in ieder geval een plan ligt om samen met ondernemers de schulden aan te pakken die ze noodgedwongen hebben opgebouwd", schrijven wethouders Linda Voortman en Klaas Verschuure in een schriftelijk bericht van de gemeente.
Ook moeten ondernemers met een slechtlopend bedrijf de mogelijkheid krijgen om een nieuwe stap te zetten. "En laten we er in ieder geval voor zorgen dat mensen niet van de ene op de andere dag in de kou staan", aldus de Utrechtse wethouders.

Geld voor kwetsbare Utrechters

Naast de tegemoetkoming die het Rijk heeft aangekondigd vanwege de stijgende energiekosten, wil het Utrechtse college vanaf 1 juli nog eens 1,5 miljoen euro vrijmaken om de meest kwetsbare inwoners in de gemeente te ondersteunen.
Het geld gaat onder meer naar de hulpregeling 'Ondernemer Centraal', een loket waar Utrechters met een bedrijf ondersteuning kunnen krijgen van ervaren ondernemers en specialisten.