Utrecht toegevoegd aan beroemde puzzelserie van cartoonist Frans Le Roux

© Frans Le Roux
UTRECHT - De bekende striptekenaar en illustrator Frans Le Roux heeft een grote legpuzzel van 1000 stukjes gemaakt van de stad Utrecht. Het eerste exemplaar werd vanmiddag overhandigd aan de Utrechtse kunstenaar JanIsDeMan, zelf ook onderdeel van het ontwerp. Het thema van de puzzel is 900 jaar stadsrechten in Utrecht.
De plaat maakt onderdeel uit van de puzzelserie 'Cities of the World' waarin telkens een grote wereldstad in het zonnetje wordt gezet. Daarvoor benaderde de illustrator de spellenfabrikant Ravensburger. Eerder maakte hij ook al ontwerpen van onder meer New York, Londen en Amsterdam; Utrecht is inmiddels de twaalfde stad die op het lijstje staat.
Frans Le Roux en JanIsDeMan tijdens de overhandiging van de legpuzzel.
Frans Le Roux en JanIsDeMan tijdens de overhandiging van de legpuzzel. © Frans Le Roux

Research

Voordat Le Roux eind vorig jaar aan de slag kon met de puzzel, reisde hij vanuit zijn woonplaats Groningen naar Utrecht om research te doen. "Mijn perspectieven zijn altijd vanaf een hoog standpunt en voorheen ging ik dan met een drone omhoog om foto's te maken, maar dat mag niet meer", legt Le Roux uit. "Daarom had ik de Winkel van Sinkel gebeld met de vraag of ik op hun hoogste balkon mocht staan. Op die plek heb ik vervolgens allerlei foto's en schetsjes gemaakt."
Op de puzzel staat de Stadhuisbrug in Utrecht afgebeeld. Verder zitten er talloze Utrechtse verwijzingen in: zo is de vliegende schotel van de Inktpot losgeschoten, botst de bierboot tegen de historische replica van het Romeinse schip dat ooit eeuwen geleden Utrecht aandeed en laat een plotselinge windvlaag de vlag van de Domtoren naar beneden dwarrelen.

JanIsDeMan

Ook talloze beroemde Utrechters staan afgebeeld op de puzzel: zo zien we dat Nijntje wordt rondgefietst door de Utrechtse historicus Maarten van Rossem, zingen Claudia de Breij en Henk Westbroek een duet en staat kunstenaar JanIsDeMan in een hoogwerker waar hij aan zijn bekende muurschildering van een boekenkast werkt.
Toen ik zag wat JanIsDeMan allemaal deed, dacht ik: die laat ik optreden
Frans Le Roux - illustrator
Le Roux: "Persoonlijk vind ik dat stukje het leukste van de puzzel: het idee kwam van mijn dochter. In Utrecht is JanIsDeMan heel bekend, maar in Groningen weten we niet zo veel van hem. Toen ik zag wat hij allemaal deed, dacht ik: die laat ik optreden. Ik heb hem expres niet gebeld, maar ik vroeg me wél af hoe hij dat doet met al die potten verf. Toen heb ik zelf iets bedacht en dat vond JanIsDeMan hartstikke leuk."

Bekend in Utrecht

Voor de andere tafereeltjes die te zien zijn op de legpuzzel, nam de Groninger contact op met Manou Nonnekes van Utrecht Marketing. "Zij was een soort sparring partner bij deze puzzel. Ze kwam met allerlei ideeën en zo ben ik nog veel gemakkelijker in Utrecht gedoken. Maar zelf kent hij de Domstad ook heel goed. "Mijn broer en mijn dochter hebben hier gestudeerd, mijn andere dochter woont er nu, dus na Groningen is Utrecht toch wel de fijnste stad die ik ken."
Na Groningen is Utrecht toch wel de fijnste stad die ik ken
Frans Le Roux - illustrator
Wat wordt de volgende stad met een puzzel? "Dat weet ik eigenlijk nog niet. Ik ben voor een andere opdrachtgever wel met een puzzel bezig, maar dat is een historische plaat van Groningen. Voor Ravensburger zijn we nog aan het brainstormen. Volgende maand moet ik daar mee beginnen. Het wordt of opnieuw een Nederlandse stad, of het wordt Venetië of Rome. Dus we zijn nog een beetje in dubio. Maar daarnaast zijn ook Gouda en Brugge genoemd."