Flitsbezorger Flink vangt bot bij rechter, Utrechtse vestiging vanaf deze week dicht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een poging van Flink om de sluiting van een filiaal aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht uit te stellen is mislukt. De flitsbezorger wil blijven bezorgen tot een bezwaarschrift door de gemeente is afgehandeld. De Utrechtse voorzieningenrechter geeft het bezwaar echter weinig kans, de sluiting blijft daarom staan.
De gemeente besloot tot de sluiting via een last onder dwangsom omdat Flink zou handelen in strijd met het bestemmingsplan. Volgens Utrecht is Flink geen detailhandel en mag het daarom niet in het pand aan de Amsterdamsestraatweg zitten. De discussie daarover verzandde vanmiddag in de rechtszaal tot een spel van komma’s. Door een onhandigheid in het Utrechtse bestemmingsplan is het discutabel of een detailhandel aan één of aan alle voorwaarden in het plan moet voldoen.
Een van die voorwaarden is bijvoorbeeld het leveren van goederen aan particulieren, dat doet Flink. Een andere voorwaarde is: het uitstallen van die goederen. Dat doet de flitsbezorger juist niet, de winkel is überhaupt niet toegankelijk voor consumenten.
De rechter maakte aan die discussie een einde door te stellen dat Flink een detailhandel is, maar in de tweede plaats ook een webwinkel volgens dit bestemmingsplan. Een voorwaarde daaraan is een showroom of een ophaalpunt. Omdat het bedrijf daar ten tijde van de last onder dwangsom niet aan voldeed, heeft de gemeente terecht gehandeld. Dat Flink bezig is om nu wel een afhaalpunt toe te voegen aan de vestiging, maakt voor deze beslissing niet meer uit.
Ook andere bezwaren van het bedrijf blijven in de ogen van de rechter niet overeind. “Naar mijn idee is er sprake van een overtreding”, zei de rechter. In dat geval is de gemeente verplicht om op te treden. De uitspraak van de voorzieningenrechter is een voorlopige uitspraak, het bezwaar wordt nog door de gemeente beoordeeld. Ook die beslissing kan worden aangevochten in de rechtbank. Flink zal zijn bedrijfsactiviteiten aan de Amsterdamsestraatweg tot die tijd dus moeten staken.

Reactie Flink

In een reactie aan RTV Utrecht laat Flink weten de uitspraak nader te gaan bestuderen. "Met de gemeente Utrecht zullen we in gesprek blijven over ons type dienstverlening en hoe men hier mee om kan gaan. Het is goed om te zien dat de rechter heeft erkend dat Flink onder de definitie van detailhandel valt."