Eerste bijenburcht in Utrecht een feit

© Tessel Bruns
UTRECHT - Twee jaar geleden werd Utrecht al uitgeroepen tot de meest bijvriendelijke gemeente van Nederland. Stadstuin Kanaalweg doet daar nu een schepje bovenop met de lancering van een bijenburcht langs het Merwedekanaal. Utrecht is de eerste met een dergelijk initiatief.
Veel insecten hebben het moeilijk, waaronder de wilde bij. Er zijn daarom talloze initiatieven om een voedselrijke en duurzame thuishaven te maken voor wilde bijen. Alleen al in Utrecht, waar wel 127 soorten leven, zijn de afgelopen jaren op meerdere plekken bijenhotels geopend.
De tekst gaat verder onder de video:
Eerste bijenburcht in Utrecht een feit

In de grond

Maar een bijenburcht is nét wat anders en bevindt zich in de grond. Ongeveer tachtig procent van de wilde bijen nestelt zich daar namelijk en daarom wil Stadstuin Kanaalweg daar een handje bij helpen. Met leemhoudend zand en boomstammen hebben de vrijwilligers van de Bijenhoudersvereniging een bijenburcht gebouwd.
"Behalve de bekende hotels met rietstengels en bamboe, wilden wij ervoor zorgen dat bijen die in het zand en in de grond leven ook een plekje zouden krijgen", vertelt Monique Quadackers van de Bijenhoudersvereniging. "Dat hebben we in deze burcht allemaal bij elkaar proberen te brengen."

Solitaire bijen

Wilde bijen, of 'solitaire bijen', zijn bijen die - de naam zegt het al - als eenling door het leven gaan en daarom ook alles alleen doen. Anders dan honingbijen hebben solitaire bijen geen sociale levenswijze en verkeren ze niet in groepen.
"De honingbij is de enige bijensoort die als volk de winter overleeft. Dat is nodig omdat de koningin van dat volk niet alleen kan overleven. Solitaire bijen daarentegen leven maar een aantal weken en in die tijd moeten ze een nestje maken en hun nakomelingen verzorgen", aldus Monique Quadackers. "Die moederbijen gaan op een gegeven moment dood en de nakomelingen blijven de hele winter in deze burcht totdat het voorjaar wordt. Dan ontwikkelen ze zich tot volwassen bijen en komen ze naar buiten."
Wie zelf een bijenburcht wil bouwen, kan hier terecht voor meer informatie.